RJA_2908

Vijftigste editie NIMROD

Als je in de topsport wilt presteren dan is elk detail belangrijk. Op een topwedstrijd moeten alle puzzelstukjes samenvallen. Een hapering betekent dat je niet op het podium zult staan. Op zaterdag 11 november is de vijftigste (!) editie van de NIMROD, het Nederlands kampioenschap voor apporterende jachthonden. Eén van de puzzelstukjes die moeten kloppen is de relatie tussen de hond en zijn baas, voorjager genoemd in de jachthondensport. 

De NIMROD is in de wereld van de apporterende jachthonden de meest prestigieuze wedstrijd die er in Nederland is. Hoewel de Labrador Retriever (zijn naam zegt het al: retrieven = opzoeken) de absolute specialist is op dit gebied, zijn ook andere jachthondenrassen heel goed in dit werk. De Flatcoated Retriever, Golden Retriever zijn ook specialisten, daarnaast heb je de verschillende Duitse staande honden, Cesky Fousek, Korthals Griffon en af en toe zie je ook een Heidewachtel of een Chesapeake Bay Retriever in het deelnemersveld. 

Alleen de jachthonden (uit rasgroep 7 en 8) die dit jaar in de zogenoemde MAP A apporteerproeven het beste resultaat van hun ras hebben behaald, krijgen een uitnodiging om te mogen deelnemen aan de NIMROD op 11 november op het landgoed Mariënwaerdt in Beesd. Eind oktober wordt de complete deelnemerslijst bekendgemaakt. Voor de hondenbezitters een zeer spannend moment: hun hond krijgt maar één keer in zijn leven de kans om te schitteren op de NIMROD.

Vloeiend samenspel

De NIMROD gaat verder dan het nabootsen van een situatie uit de jachtpraktijk, het werk waar de honden voor zijn gefokt. Bij de NIMROD wordt van de honden verlangd dat ze zelfstandig, zelfverzekerd te werk gaan en een beresterk geheugen hebben. Terwijl de jachthond door zijn voorjager naar een apport wordt gestuurd dat soms op honderden meters afstand ligt, klinkt tussendoor een knal en ‘valt er een stuk wild’ elders op het terrein in of achter een plas water. Nadat de hond het eerste apport heeft binnengebracht, zal hij zich moeten herinneren waar het tweede apport viel. Gelukkig mag de voorjager vanaf de startplaats aanwijzingen geven. 

Het vloeiende samenspel tussen de jachthond die aan het werk is, en zijn voorjager is geweldig om naar te kijken. Wanneer hond en baas een natuurlijke match hebben, dan loopt zo’n samenwerking vlekkeloos, zo niet dan moet je iets aanpassen. En dat ‘iets’ kan een fout zijn in de aangeleerde vaardigheden of commando’s van de hond, maar kan ook in de communicatie zitten. Een goede hond heeft de werklust voor de jacht met zijn geboorte meegekregen. Daarnaast zijn deze jachthonden pienter, willen ze graag de baas tevredenstellen en hebben ze altijd veel zin om aan de slag te gaan. Dit maakt het aanleren van commando’s niet het moeilijkste onderdeel van de samenwerking.

Benieuwd naar de rest van ons artikel over de NIMROD? Lees dan Onze Hond 9 – 2023. Dit nummer verschijnt op 26 oktober 2023 en ligt tot en met 17 november in de winkel. 

Deel bericht

Bekijk ook