Sloopwerken

Honden zijn gemaakt om te kauwen. Pups, pubers, volwassen honden; allemaal zijn ze er dol op om hun kaken te gebruiken. Een pup omdat kauwen verlichting biedt als zijn tandvlees geïrriteerd is; een puber omdat het slopen ontspant en z’n hoofd zo lekker leegmaakt, en een volwassen hond omdat een sloopklus hem afleiding biedt, wat te doen geeft of gewoon: omdat het lekker is. 

Als jouw bankstel gehalveerd is of wanneer je hond je peperdure schoenen gedeeltelijk heeft geconsumeerd, is het een flinke uitdaging om de schuld bij jezelf te zoeken. Maar toch is dat heel vaak de enige oplossing. Je hond sloopt namelijk niet om jou te pesten. Hij sloopt omdat hij daar op dat moment behoefte aan heeft. Het is aan jou om uit te zoeken waarom die behoefte ontstond. 

Weten dat-ie fout zit

Natuurlijk mag je je hond stoppen als hij de afstandsbediening in zijn bek neemt, aan het tapijt knaagt of als je ziet dat hij met jouw mobiele telefoon naar zijn bench sluipt. Maar stel dat jij thuiskomt en zijn hondenkussen is getransformeerd tot een berg vulsel of erger nog: witte bolletjes, dan is straffen uit den boze. Boos op je hond worden nadat hij iets gesloopt heeft – bijvoorbeeld als je thuiskomt – heeft absoluut geen zin. En ja: het kan zomaar zijn dat jouw hond schuldig lijkt te kijken als hij tussen de restanten van jouw Chesterfield zit. Dat je zou zweren dat-ie wéét dat hij fout zit. Maar heus: dat is niet zo. Jouw hond achteraf straffen heeft enkel tot gevolg dat hij nóg onzekerder wordt, en bang wordt op het moment dat jij je huis binnenkomt. Want niet zelden is het slopen als jij niet thuis bent, het gevolg van verlatingsangst. 

Waaróm nou toch?

  • TANDJES: Puppy’s ontdekken de wereld met hun bek, eigenlijk net als baby’s. Net als bij baby’s zorgt ook bij pups het wisselen van de tandjes voor irritatie en jeuk aan het tandvlees. Dan biedt kauwen verlichting. Zorg er daarom voor dat jouw pup, tegen de tijd dat hij met een maand of drie, vier gaat wisselen, iets anders heeft om op te kauwen dan de deurstijl of tafelpoot. Het is erg belangrijk dat zijn speelgoed puppy-proof is.
  • PUBERS: Voor pubers geldt dat ze nou eenmaal graag klieren; jouw spullen jatten om erop te kauwen valt onder die noemer. Pubers hebben een overdaad aan energie en de hormonen gieren door hun lijf. Dan brengt kauwen een stukje rust. Dat laatste geldt ook voor volwassen honden.
  • VERLATINGSANGST: Slopen een van de meest voorkomende symptomen van verlatingsangst. De hond is dusdanig bang en onzeker als hij alleen thuis moet blijven, dat hij gaat slopen om rustig te worden.
  • JOUW GEUR: Voor jouw hond zijn juist de zaken waar jouw geur aan zit interessant; jouw schoenen bijvoorbeeld, je pet, of je handschoenen. Of zaken waarvan de hond weet dat jij er bovenmatig in geïnteresseerd bent. Vandaar dus die voorkeur voor de afstandsbediening, jouw telefoon; je boek of je zonnebril.
  • ENDORFINE: Kauwen zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Dit werkt stressverlagend; de hond wordt er rustig van.
  • VERVELING: Veel honden gaan slopen omdat ze zich vervelen. In dit geval ligt de oplossing voor de hand (of voor de hond): geef hem wat te doen. Ga met hem lopen, sporten, of spelen.

Wil je weten wat je precies kan doen om dit soort sloopwerk te voorkomen? Lees dan Onze Hond 9 – 2023. Dit nummer verschijnt op 26 oktober 2023 en ligt tot en met 17 november in de winkel. 

5/5 - (1 stemmen)

Deel dit bericht

Bekijk ook