Op een station in Tokyo staat een standbeeld van de Akita Hachiko, die tien jaar lang iedere dag op het station op zijn overleden baas te wachtte. In de Japanse stad Odate staat een museum, geheel gewijd aan de Akita en er zijn verschillende Akita’s die levenslang door de staat verzorgd worden. Dit hondenras is uitgeroepen tot Japans nationaal erfgoed en dan ben als hond toch wel ver gekomen. Je zou kunnen denken dat dit trouwe, zelfverzekerde ras de ideale gezinshond is. Maar lees zeker even verder voordat je gelijk besluit een Akita aan te schaffen.
Hachi
De film Hachi gaat over de Akita Hachiko die tien jaar lang iedere dag op het station in Tokyo verscheen om op zijn overleden baas te wachten. Iedereen de film zag was in tranen om de ongekende loyaliteit en volharding die de hond tentoonspreidde ten opzichte van zijn baas. De waarheid is echter dat die film zwaar geromantiseerd is.
Hachiko was een gewoontedier, die iedere dag hetzelfde riedeltje afwerkte en daarvoor bevestigd werd door mensen op het station die daar iets heel anders in zagen. Hij kreeg te eten en lekkers toegestopt door de ontroerde massa en ze verzorgden hem als hij weer eens gewond was geraakt omdat hij zich regelmatig een slag in de rondte vocht met andere honden. Helaas had die film ook tot gevolg dat de populariteit van de Akita enorm toenam. Natuurlijk waren er goedgelovige mensen die ook zo’n toppunt van trouw en loyaliteit in huis wilden. En zo kwamen, op grond van een totaal verkeerd beeld, heel wat Akita’s terecht bij mensen die absoluut niet geschikt waren als eigenaar van dit toch wel gecompliceerde ras.
Ideale gezinshond?
De Akita heeft een uitermate sterk en evenwichtig karakter. Hij is erg gelijkmatig van aard en moeilijk van zijn stuk te brengen. Stress is een vrijwel onbekend gegeven voor deze hond. Het is een doorzetter die het woordje ‘opgeven’ niet in zijn woordenboek heeft staan. Zo op het eerste gezicht lijkt ‘t dus een ideale gezinshond, maar lees even verder. Deze voormalige jager en bewaker is echt geen hond die voor iedereen geschikt is. Hij is zeer zelfverzekerd met een sterke eigengereide inslag. De Akita heeft dan ook een vastberaden baas nodig en dan het liefste eentje met een behoorlijke dosis ervaring op hondengebied. Ben je een leek op het gebied van hondengedrag, te onduidelijk of te democratisch van instelling, begin er dan liever niet aan. Grote kans dat het op een gegeven moment fout loopt. En dan is het idee niet denkbeeldig dat er agressie om de hoek komt kijken en uiteindelijk de hond er de dupe van wordt.