assiel

Als het asiel je enige thuis is

De meeste honden die in het asiel terechtkomen, zitten daar vaak niet langer dan drie tot zes weken. Een korte periode waarin gekeken wordt hoe het karakter van de hond in elkaar steekt en wat er in zijn ‘rugzakje’ zit, om uiteindelijk de perfecte eigenaar te kunnen vinden. Soms is een medische behandeling nodig om het dier eerst weer helemaal gezond te krijgen. Geïnteresseerden zijn er vervolgens in de meeste gevallen gelukkig genoeg. Voor Mechelse Herder Tara (2½) is dat echter niet zo. Een mooie, gezonde, jonge hond, die desondanks al twee jaar in het asiel verblijft. Wat maakt haar verhaal zo anders?

Tara is een Mechelse Herder en daarmee staat ze, als we naar de statistieken kijken, al meteen met één-nul achter. Herders staan namelijk op de tweede plek van rashonden die het langst de tijd nodig hebben om een nieuwe, geschikte baas te vinden. Hoe dat komt? Peter van Ast, vrijwilliger van dierenasiel Schouwen-Duiveland, legt uit: “Het zijn geen bankhangers die liever lui dan moe zijn. Integendeel. Herders, en zeker Mechelse Herders, hebben een enorme ‘batterij’ en zijn ontzettend slim. Daarom hebben ze veel tijd, aandacht en beweging nodig. Als ze hun energie niet kwijt kunnen, gaan ze andere manieren verzinnen, en die zijn voor de baas vaak niet leuk. En dan is er ook nog een hele
grote groep herders die uit werklijnen komt. Die leven echt om te werken en laten het niet over hun kant gaan als er eens een keer wat minder wordt ondernomen. Een werkhond gelukkig houden, dat is een taak op zich.”

Langzitters

Toch is twee jaar in het asiel, zeker voor zo’n jonge hond, uitzonderlijk lang. Peter is als vrijwilliger drie dagen per week in dierenasiel Schouwen-Duiveland te vinden. Hij heeft al veel honden zien komen en gelukkig ook weer zien gaan. “Voor ons is twee jaar een unicum. Vijf, zes maanden vinden wij al erg lang, veel vaker vindt een herder ongeveer binnen maximaal vier maanden een nieuw thuis.” De schrijnende vraag wordt op een gegeven moment: wat te doen met een hond die jarenlang in het asiel zit? In Nederland denken veel mensen dat ‘langzitters’ geëuthanaseerd worden, maar dat is een hardnekkig misverstand.Peter krabt zich achter de oren en zucht: “Hoelang kun je een hond in het asiel houden? Wanneer is een hond echt niet plaatsbaar? Na ongeveer een jaar gaan we praten over wat de opties zijn, omdat het
dan eigenlijk wel écht te lang wordt voor zo’n dier. Het mag niet de bedoeling zijn dat het asiel zijn enige thuis wordt. Maar euthanasie is niet de oplossing.”

Toch zijn er uitzonderingen op die regel. Alleen als een hond medisch zo slecht is en zo’n vreselijke pijn heeft dat het niet hondwaardig is, of als na een professionele assessment wordt vastgesteld dat een hond een absoluut gevaar voor de maatschappij is, is er geen andere optie. “Plaatsing is dan niet realistisch, niet voor de hond en niet voor de nieuwe eigenaren. Maar dat komt gelukkig bijna nooit voor. Er is veel mogelijk, mede dankzij donaties voor operaties, er zijn echt veel mensen die daarbij helpen.”

Wil jij weten of Tara een nieuw huis heeft weten te vinden? Lees dan het rest van het artikel in Onze Hond nummer 8 .

Deel bericht

Bekijk ook