De Welsh Corgi Pembroke en de Welsh Corgi Cardigan zijn twee verschillende rassen die echter nauw aan elkaar verwant zijn. Naar alle waarschijnlijkheid is de Cardigan de oudste van de twee en kan hij gezien worden als een van de voorouders van de Pembroke. Deze kortpotige grapjassen hebben zowel qua uiterlijk als qua karakter behoorlijk wat overeenkomsten.
Ontstaan Corgi’s
Vermoedelijk zijn de voorvaderen van de Cardigan door de Kelten naar Engeland gebracht. Gedacht moet dan worden aan honden die verwantschap vertoonden met de Duitse Dashonden en Bassetachtige honden. Uit kruisingen met plaatselijke herdershonden en eventueel kortbenige terriers zou uiteindelijk de Cardigan tevoorschijn zijn gekomen. Het is echter ook mogelijk dat de Cardigan is ontstaan door een mutatie, een genetisch foutje. Het normaal ontwikkelde lijf van de Corgi in combinatie met zijn buitensporig korte pootjes lijkt daar een aanwijzing voor te zijn. Bij de ontwikkeling van de Pembroke hebben waarschijnlijk ook honden van het Spitsentype een rol gespeeld.
Waarom die korte poten?
De kortpotigheid bleek wel een voordeel te hebben. Het opdrijven van runderen en Welsh pony’s, een van de taken waarvoor de Corgi eeuwenlang is gebruikt, vereiste bepaalde vaardigheden van de honden. Zij moesten behoorlijk hard en doortastend zijn om het onwillige vee in gareel te houden. Luid blaffend en her en der happen uitdelend en hakkenbijtend volbrachten de Corgi’s hun taak. Mocht het vee het er niet mee eens zijn en een flinke trap uitdelen, dan konden de laag gebouwde Corgi’s die makkelijk ontwijken door zich bliksemsnel tegen de grond te drukken.
Eeuwenlang werden beide rassen, met name door de geïsoleerde ligging van de verschillende streken, apart van elkaar verder gefokt, hoewel ze voor dezelfde werkzaamheden werden ingezet en beiden als Welsh Corgi bekend stonden. De naam Corgi is een samentrekking van de Welsh woorden ‘cor’ wat ‘dwerg’ betekent en ‘gi’ wat zoveel wil zeggen als ‘hond’.
Hebben Corgis een staart?
Nog niet zo lang geleden waren de beide Corgi’s makkelijk van elkaar te onderscheiden, de Cardigan had een staart, de Pembroke niet. Soms omdat ze zonder staart geboren werden, in andere gevallen werden ze gecoupeerd. Tegenwoordig mag dat gelukkig niet meer, dus nu lopen er ook heel wat Pembrokes met een vrolijke vlag aan hun achterste.
Queen Elizabeth en Corgi’s
Koningin Elizabeth van Engeland is gek op Corgi’s en heeft ruim dertig van deze hondjes gehad sinds zij in de jaren 50 de troon opvolgde. Als je fan bent van de televisieserie The Crown, heb je vast al en paar Corgi’s voorbij zien dartelen. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2012 hadden de koningin en haar Corgi’s Monty, Willow en Holly zelfs ook rollen.