Verharen gaat niet bij elke hond hetzelfde. Er zijn honden die niet verharen, bij sommige rassen vind je soms wat haartjes op de vloer en er zijn honden die in het voorjaar dusdanig veel haar verliezen dat je er bij wijze van spreken een nieuwe hond van kunt bouwen. Hoe ga je om met al dat haar, en kun je voorkomen dat jouw hond overmatig verhaart?
Ze zijn er; mensen die de hond de deur uitdoen omdat hij verhaart. Van de zotte natuurlijk, want als jij kiest voor een hond, en met name een ras dat in het voorjaar van jas wisselt, zou je moeten weten dat je te maken krijgt met hondenhaar. Aan je kleren, op de vloerbedekking en in je bankstel. Bij honden met een plukvacht heb je nauwelijks last, maar heb jij bijvoorbeeld een Duitse herder, Husky of Golden Retriever, dan zou ik zeggen: wen d’r maar aan. Dan krijg je – met name in het voorjaar – te maken met een vachtwisseling waar je ‘u’ tegen zegt; met bossen hondenhaar. Als je niet bereid bent om minstens één keer per dag te stofzuigen, meerdere keren per dag je kleding haarvrij te maken en je te verontschuldigen omdat je visite vol haar naar huis gaat, dan kun je beter kiezen voor een hond die niet – of minder verhaart. Of nee, dat is niet waar. Als je het echt ontzettend belangrijk vindt dat je huis en je kleding te allen tijde brandschoon blijven, kun je er beter voor kiezen om sowieso helemaal geen hond te nemen.
Heel veel kammen?
Het is helemaal niet zo gek dat jij, als je denkt aan het voorkomen van haar in huis, in eerste instantie je hond zo veel mogelijk wilt gaan kammen en borstelen. Elke haar die jij met de borstel uit je hond haalt, belandt niet op je bankstel dus zo onlogisch is die gedachte niet. Veel hondenvachtspecialisten zijn echter van mening dat overmatig kammen en borstelen juist de rui stimuleert.
Het volledige artikel is te lezen in Onze Hond nummer 3. Dit nummer kun je vanaf 25 maart kopen in de boekhandel bij jou in de buurt of online bij de bcm store.