Voor de meeste mensen staat de maand december voor gezelligheid, cadeautjes en lekker eten. Helaas vinden ook honden dat eten en die gezelligheid wel leuk en zijn ze soms meesters in het stelen van lekkernijen. Dat kan ze behoorlijk in de problemen brengen, waardoor het in de spoedkliniek AniCura Haaglanden rond de feestdagen altijd een drukte van jewelste is. Met de feestdagen voor de deur is het dus extra oppassen op je dier. Dierenarts Esther Pieters vertelt over de feestdagengevaren, zodat je kunt voorkomen dat je met je hond op de eerste hulp bij de dierenarts belandt.
Er is voor veel jonge honden en katten niets leukers dan een kerstboom in huis, met slingers die eruitzien als lange trektrouwen en glimmende ballen die verdacht veel op tennisballen lijken. Het zal je dan ook niet verbazen dat wij regelmatig zien dat een hond verstrikt is geraakt in de kerstversiering of per ongeluk een bal heeft kapotgebeten. De meeste feestdagengerelateerde spoedgevallen ontstaan echter doordat honden iets opeten wat niet voor hen bedoeld was, zoals bijvoorbeeld een cocktailprikkertje, rozijnen (oliebollen) of uien. Maar met stip op nummer één staat het eten van chocolade.
O kom er eens kijken Zo ook Ollie, een Labrador van twee jaar oud. Zijn kleine baasjes hadden voor Sinterklaas hun schoen gezet en ’s nachts had de Sint daar voor allebei een chocoladeletter in gestopt. Helaas had de Sint niet gezien dat Ollie in de kamer lag te slapen. Ollie zag zijn kans schoon en at beide chocoladeletters op. Toen zijn baasjes ’s ochtends beneden kwamen, troffen ze Ollie heel lusteloos aan in zijn mand en lag de vloer bezaaid met braaksel en diarree.
Het volledige artikel kan je lezen in Onze Hond 10 – 2023. Dit nummer verschijnt op 17 november 2023.