In de vorige uitgave van Onze Hond las je een artikel over Franse Bulldog Spike; een hondje dat in zijn korte leven al heel wat benauwde uren heeft gekend. Zijn extreem gevormde lichaam – met name zijn korte snuitje – zat hem dusdanig in de weg dat hij zijn dagen grotendeels doorbracht in ademnood. Toen hij negen maanden oud was ging Spike onder het mes. De dierenarts vergrootte zijn neusgaten en haalde een stukje van zijn zachte verhemelte weg. De man die deze operatie uitvoerde is KNO-dierenarts Gert ter Haar. Die vindt het eigenlijk van de zotte dat ingrepen om honden weer lucht te bieden, sowieso noodzakelijk zijn.
Wie is Gert ter Haar?
Gert ter Haar is Europees specialist chirurgie gezelschapsdieren bij de specialistische dierenkliniek Utrecht. Hij is gespecialiseerd in KNO en ‘brachycephalie-gerelateerde ziektes’ (brachycefaal is kortschedelig oftewel kortsnuitig). Het feit dat hij voornamelijk met kortsnuitige honden werkt, komt niet in de eerste plaats omdat hij zo dol is op bijvoorbeeld Engelse en Franse Bulldoggen en Mopshonden. Dat komt doordat juist deze honden vaak operaties nodig hebben waardoor ze weer als een normale hond kunnen functioneren.
Dramatisch misgegaan
Wat hierboven geschreven staat, zou kunnen impliceren dat Gert niet dol is op kortsnuitige honden. Dat is niet waar: “Ik vind ze geweldig”, vertelt hij. “Kortsnuitige hondenrassen zijn ontzettend leuk van karakter. Ik kan me helemaal voorstellen dat iemand zijn hart verliest aan de vriendelijke aard van een Mopshond of de humor van een Franse Bulldog. Wat echter verre van geweldig is, is de gezondheid van deze rassen. Daarmee is het in de loop van enkele tientallen jaren dramatisch misgegaan. Momenteel bestaat een significant deel van mijn werk uit keel-, neus- en oorheelkunde bij brachycefale honden. Ik probeer deze dieren letterlijk en figuurlijk weer wat lucht te bieden of behandel andere afwijkingen.” Gert werkte lange tijd in Engeland. Hij vertelt dat hij daar tien jaar geleden al zag dat het aantal kortsnuitige honden met benauwdheidsklachten verontrustend begon te groeien. “Dat ging in eerste instantie, vijftien tot twintig jaar geleden, met name om de Engelse Bulldog, bij dat ras speelden naast BOAS ook heel wat andere gezondheidsproblemen. Toen een jaar of tien geleden ook Mopshonden en Franse Bulldoggen populairder werden, en toen ook daar de snuiten steeds korter werden, namen ook bij die rassen de problemen toe. Ook in Nederland. Het is trouwens belangrijk om te benadrukken dat de neuslengte niet alleen invloed heeft op de luchtwegen, maar ook op de gezondheid van de ogen, de tanden en kiezen en zelfs op de oren en het maag-darmkanaal. Er zijn dus meer redenen om een langere neus te willen!”
BOAS
Veel kortsnuitige honden lijden aan BOAS (Brachycephalic Obstructive Airways Syndrome). Dat is een aandoening waarbij de voorste luchtwegen van de hond geblokkeerd worden, waardoor hij het benauwd heeft. Volgens veel wetenschappers komt dit door de afwijkende vorm van hun schedel, doordat er jarenlang geselecteerd is op honden met zo kort mogelijke snuiten.
Wil je weten hoe Gert ervoor zorgt dat kortsnuitige honden weer goed kunnen ademhalen? Koop dan Onze Hond 1 – 2023 en lees het volledige interview!