Hij plast om de drie passen en krabt als een dolle over de grond om de geur van zijn uitwerpselen optimaal te verspreiden. Pas op als je erachter staat, want voor je het weet heb je een natte kledder in je gezicht. Zijn poep deponeert hij zo hoog mogelijk. Mijn hond denkt echt dat de zwaartekracht op zíjn goddelijke kakjes geen invloed heeft. Zodra hij buiten de poort stapt, begint ‘ie te schreeuwen: “Dit is allemaal van mij!” Geloof me: daar maak je geen vrienden mee.
Mijn Saarlooswolfhond Wolfgang heeft al verschillende knokpartijtjes achter de rug. Als hij een andere reu tegenkomt en hij kán erbij, dan is het hommeles. Hij luistert best prima, ‘hier’ is in de regel heus wel ‘hier’, maar niet als hij eerst nog wat andere dingen te doen heeft. Zoals een potje matten. Een aantal gevechten had, behalve wat rondvliegend haar, geen gevolgen. Een keer is hij lelijk gegrepen door een niet-aangelijnde Bullmastiff. Dat was niet leuk, maar eerlijk is eerlijk: met zijn ‘Ik-heersover-dit-dorp-en-de-verre-omstreken-houding’, roept hij dat wel een beetje over zich af. Toen hij echter onlangs tot twee keer toe een kleinere hond greep, waarvan één door de dierenarts behandeld moest worden, was ik er toch wel klaar mee. Zou castreren een optie zijn?
Castreren bij onzekere honden
“Voor sommige honden zeker wel,” zegt hondengedragstherapeut Bianca Geraedts, “maar kijk uit met castreren als je een onzekere hond hebt. Ik zou eerst onderzoeken waar de agressie vandaan komt. Heel vaak ontstaat agressie vanuit angst, onzekerheid. Saarlozen staan erom bekend dat ze in veel situaties in eerste instantie terughoudend zijn. Als je zo’n hond castreert, is de kans levensgroot aanwezig dat hij nóg terughoudender wordt. Sommige honden hebben hun testosteron nodig om wat zekerder in het leven te staan. Als zijn gedrag echter wordt veroorzaakt door een overdaad aan testosteron – als hij dus niet bang is, maar juist een enorme macho is en als zijn agressie meer gericht is op voortplanting en het uitschakelen van concurrentie – zou castratie wél een oplossing kunnen zijn. Dan zou je kunnen overwegen om Wolfgang chemisch te laten castreren, zodat je kunt zien welk effect de castratie heeft op zijn gedag. Zal ik een keer langskomen om zijn gedrag te bekijken?”
Chemische Castratie
Chemische castratie is het tijdelijk ‘castreren’ van een hond, door het inbrengen van een oplosbaar implantaat onder de huid. Dit zorgt ervoor dat de productie van geslachtshormonen tijdelijk stopt. Daardoor krimpen de testikels en wordt de hond onvruchtbaar. Als het implantaat is opgelost, komt de testosteronproductie weer op gang en wordt de hond in zijn oude staat ‘hersteld’.
Meer lezen? Dat kan in Onze Hond 6. Dit nummer ligt vanaf 7 juli 2023 in de boekhandel. Je kan dit nummer ook online kopen op store.bcm.nl