“Dit gaat verder dan honden trainen”
“De eerste gevangenis waar Betty en ik met honden heen gingen, was de penitentiaire inrichting Vught; een van de zwaarst beveiligde instellingen van ons land. We waren zenuwachtig, vonden het ontzettend spannend. We hadden zelfs wijde broeken en ruimvallende sweaters aangetrokken om niet al te veel op te vallen.. Toen we aankwamen stond de geselecteerde groep gedetineerden op de luchtplaats. Een van hen was een beer van een kerel met getatoeëerde armen. Die spreidde hij toen een van de honden vrolijk op hem afrende. Hij sloot die hond in zijn armen en begon te huilen. Toen wisten we: dit gaat verder dan honden trainen.”
Aan het woord is Marlies de Bats, directeur en medeoprichter van Dutch Cell Dogs. Samen met haar collega Betty Buijtels richtte ze 12,5 jaar geleden een stichting op voor gedetineerden en asielhonden. Het doel is om gedetineerden en asielhonden samen te laten werken aan het opbouwen van vertrouwen. Zodat zowel hond als mens daar beter van wordt, iedereen verdient een tweede kans.
Niet in de gevangenis blijven
Marlies vertelt dat ze een jaar of dertien geleden op tv een item zag over Cell Dogs America. Dat is een programma waarin asielhonden bij gedetineerden in de gevangenis worden ondergebracht. “Ik dacht, waarom hebben we zoiets in Nederland niet? Destijds werkte ik bij een grote dierenartsenpraktijk en ik volgde de opleidingen tot gedragstherapeut en kynologisch instructeur. Precies in die tijd kwam ik Betty Buijtels tegen, die een hondenschool had en een internationaal gecertificeerde clickerinstructeur is. We kregen het over dat Cell Dogs programma en besloten te gaan proberen om iets dergelijks in Nederland op poten zetten. Met een belangrijk verschil: wij wilden niet dat de honden in de gevangenis zouden blijven. Zo ontstond het plan om asielhonden naar de gevangenis te brengen, daar twee keer per week met gedetineerden – onder vakkundige begeleiding – te trainen, en de honden na de training weer terug naar het asiel te brengen. Steeds zes gedetineerden en zes honden per trainingsblok. Gedetineerden die zich opgeven voor het programma worden door de gevangenis geselecteerd; Stichting Dutch Cell Dogs selecteert samen met het asiel de honden. Wij doen de intakegesprekken met de gedetineerden en matchen op basis daarvan een gedetineerde met een hond. Die twee vormen een team en werken acht weken lang, twee keer per week anderhalf uur intensief samen. De dierenasielen in Tilburg en Den Bosch staken hun nek uit en PI Vught was de eerste die met ons in zee ging. Vandaag de dag zijn Betty en ik directeur van onze stichting, knokken we nog steeds om de financiën rond te krijgen, werken we met zes instructeurs in twintig instellingen, en zijn we 1250 honden en dus ook 1250 gedetineerden verder.”