Veilig je hond in de auto vervoeren: zo doe je het
Als hondenliefhebber wil je natuurlijk dat je trouwe viervoeter veilig en comfortabel reist, of het nu gaat om een bezoek aan de dierenarts, een ritje naar de oppas of een vakantieavontuur. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je hond veilig met je mee kan rijden.
- Gebruik een geschikte autogordel of hondenbench
Kleine honden kunnen veilig worden vervoerd in een stevige reismand of autogordel die speciaal voor honden is ontworpen. Voor grotere honden is een hondenbench een goede optie, als je hiervoor genoeg ruimte hebt in de achterbak. Zorg ervoor dat de bench groot genoeg is voor je hond om comfortabel te kunnen liggen, staan en draaien. Heb je niet genoeg ruimte in de achterbak voor een grote bench, dan kun je eventueel ook een autotuigje gebruiken en je hond op de achterbank vervoeren.
Heb je zelf geen auto, maar heb je er soms eentje nodig om je hond in te vervoeren, bijvoorbeeld voor een bezoekje aan de dierenarts? Dan kun je eventueel een auto huren, bijvoorbeeld via het autodeelplatform SnappCar. Let goed op of het is toegestaan om je hond mee te nemen: dit is niet bij elke deelauto het geval. Ook is het natuurlijk belangrijk dat je een model kiest dat groot genoeg is voor je hond.
- Plaats de autogordel of hondenbench op een veilige plek
Zet de autogordel vast of plaats de hondenbench op een stabiele plek in de auto, bij voorkeur in de achterbak. Dit voorkomt dat je hond wordt afgeleid of in de weg zit tijdens het rijden. Zorg ervoor dat de autogordel goed is vastgeklikt en dat de bench stevig is bevestigd, zodat deze niet rond gaat schuiven.
In Nederland mag je je hond eventueel op de bijrijdersstoel vervoeren. In sommige andere landen, zoals Duitsland, is dit niet toegestaan. Ga je op vakantie met je hond, check dan altijd voor vertrek de regels die gelden in het land van bestemming.
- Laat je hond wennen aan de auto
Voordat je op reis gaat, is het belangrijk om je hond te laten wennen aan autorijden. Maak korte ritjes om je hond te laten wennen aan de geluiden en bewegingen van de auto. Beloon je hond met lekkernijen en rij naar leuke locaties, zoals een park, zodat hij of zij een positieve associatie krijgt met autorijden.
Er zijn ook honden die last hebben van wagenziekte. Hierbij is het nog belangrijker om extra aandacht te besteden aan het wennen, zodat het niet verder verslechtert. Rij in dit geval vooral op rechte stukken, neem voldoende pauze, zorg voor voldoende frisse lucht en laat je hond met rust tijdens het rijden. Indien nodig kan je eventueel je hond een medicijn geven tegen reisziekte.
- Neem regelmatig pauzes
Als je een lange rit voor de boeg hebt, plan dan regelmatig pauzes om je hond uit te laten, wat water te geven en te laten rusten. Laat je hond nooit alleen achter in de auto, vooral niet bij warm weer, omdat de temperatuur in de auto snel kan oplopen, wat gevaarlijk is voor je hond.
- Houd de ramen gesloten of gebruik speciale raambeveiliging
Zorg ervoor dat de ramen gesloten blijven tijdens het rijden, om te voorkomen dat je hond uit het raam springt of gewond raakt door voorbijgaand verkeer. Als je toch frisse lucht wilt binnenlaten, overweeg dan het gebruik van een speciale raambeveiliging die voorkomt dat je hond uit het raam kan springen.
- Zorg voor voldoende ventilatie
Zorg ervoor dat de auto goed geventileerd is tijdens het rijden, vooral op warme dagen. Zet bijvoorbeeld de airco aan. Heb je dit niet? Laat dan een raam op een kleine kier staan om frisse lucht binnen te laten, maar zorg ervoor dat je hond niet kan ontsnappen.
Reizen met je hond
Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je hond veilig en comfortabel met je mee kan rijden in de auto, waar je ook naartoe gaat. Heb je zelf geen auto maar heb je er af en toe wel eentje nodig? Een deelauto huren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of zelfs kleine dorpjes wordt steeds populairder, kijk dus eens of er eentje bij jou in de buurt staat. Veel plezier en veilige reizen samen!