beagel

Schade in huis door je hond? Zo los je het op

Van een dure vaas die valt door een kwispelende staart tot krassen op de deuren: de ene hond laat meer rommel achter dan de andere. Ongelukjes kunnen gebeuren, maar als het vaker voorkomt of er een duur object sneuvelt, kunnen de kosten hoog oplopen. Mogelijk kan je dit vergoed krijgen via je woonverzekering. In dit artikel vertellen we je meer over hoe dit werkt. 

Schade in je eigen huis

De losse spullen in je huis kan je verzekeren met een inboedelverzekering. Schade aan vaste onderdelen, zoals deuren en muren, kun je vergoed krijgen met een opstalverzekering. Toch krijg je schade door je hond niet zomaar vergoed. In de meeste gevallen zien verzekeraars jouw trouwe viervoeter namelijk als je eigen verantwoordelijkheid. Als je hond besluit met de gordijnen aan de haal te gaan, zal je over het algemeen geen financiële hulp krijgen voor vervangende gordijnen via je inboedel- of opstalverzekering

Schade als je op bezoek bent

Heb je je hond meegenomen op visite en maakt hij of zij er een zooitje van? Als je bij vrienden, familie of kennissen op bezoek bent, kan dat erg vervelend zijn. Als er waardevolle spullen kapot gaan, kunnen ze je vragen om de waarde van deze objecten terug te betalen.

Met een aansprakelijkheidsverzekering kan je dit soort kosten regelmatig vergoed krijgen. Ook hier geldt er over het algemeen een eigen risico wat betaald moet worden. Voor een paar krasjes op de vloer kan je dit in veel gevallen dus beter zelf betalen. Check altijd even de voorwaarden van je woonverzekering.

Schade voorkomen

Een hond die regelmatig schade veroorzaakt, kan een bepaald gedragsprobleem hebben. Dit kan liggen aan de opvoeding, de socialisatie of de hoeveelheid beweging en mentale stimulatie die je trouwe viervoeter dagelijks krijgt. Dat is niet alleen erg vervelend voor jezelf: ook je hond kan er veel last van hebben.

Heeft je maatje te veel energie? Zorg er dan voor dat je hond tijdens een bezoekje (of thuis) genoeg te doen heeft. Hiermee kan je een hoop schade voorkomen. Neem bijvoorbeeld een botje mee, maak regelmatig een lange wandeling of geef je hond leuke spelletjes om zichzelf mee te vermaken. Zo worden de meubels over het algemeen een stuk minder interessant.

Ook de juiste training en socialisatie is een must voor een gelukkig baasje én een blije hond. Een hond die niet goed gesocialiseerd is, kan namelijk veel te enthousiast of nerveus worden bij het bezoeken van nieuwe plekken. Dit kan zich uiten in destructief gedrag. Laat je hond dus rustig wennen aan een nieuwe omgeving en breng ze vanaf jongs af aan af en toe mee naar onbekende plekken. Zo raken ze hier sneller vertrouwd mee en is het dus minder spannend als je er samen op uit gaat!

Op pad met je hond

Het liefst neem je je hond natuurlijk overal mee naartoe. Het is echter als eigenaar belangrijk om je maatje goed te kennen en te weten in welke omgeving ze zich wel (of juist niet) fijn zullen voelen. Zorg er daarnaast voor dat ze thuis genoeg te doen hebben: zo kan je schade zoveel mogelijk voorkomen!

Deel bericht

Bekijk ook