Of je nu een teckel, labradoodle, doberman of een andere hond hebt: je hebt vast veel tijd gestoken in zijn opvoeding. Toch kan het gebeuren dat je viervoeter per ongeluk iets in huis beschadigt. In dat geval kan je woonverzekering misschien goed van pas komen. Hoe werkt dit precies? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.
Woonverzekeringen en je huisdier
Woon of huur je een huis? Grote kans dat je dan al woonverzekeringen hebt afgesloten, zoals een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Bij sommige aanbieders wordt de aansprakelijkheidsverzekering ook als onderdeel van een woonverzekering aangeboden.
Voor huisdiereigenaren is het goed om te weten dat via deze verzekeringen de schade die je viervoeter veroorzaakt (of oploopt) in sommige gevallen ook gedekt is. We leggen per verzekering uit hoe dit werkt.
Inboedelverzekering
Je inboedelverzekering dekt alle losse spullen in je huis. Denk bijvoorbeeld aan je meubels, maar ook je servies, gordijnen en sieraden vallen hieronder. Met een standaard dekking ben je verzekerd voor brand-, storm-, vandalisme-, inbraak-, en diefstalschade. Soms is ook je huisdier verzekerd.
Eigen hond maakt iets kapot in eigen huis
Maakt je hond iets kapot in huis? Vaak biedt je inboedelverzekeraar dan geen vergoeding. Dit komt doordat het houden van een huisdier wordt gezien als een bewuste keuze met bijbehorende risico’s. Met een allriskverzekering is schade door honden soms wel gedekt, al geldt er dan vaak wel een maximale vergoeding. De voorwaarden verschillen per verzekeraar.
Een hond van iemand anders richt schade aan in mijn huis
Soms is schade door een hond wél verzekerd via je inboedelverzekering. Dit is het geval wanneer andermans dier zonder toestemming naar binnen glipt en iets stuk maakt in je huis. Je krijgt dan vaak wel een vergoeding.
Schade aan mijn hond
Het klinkt misschien vreemd, maar verzekeraars beschouwen je trouwe viervoeter doorgaans als een ‘losse zaak’ in huis. Hoewel dit misschien wat koud klinkt, kan dit voor hondeneigenaren in bepaalde situaties juist goed uitpakken. Er zijn namelijk verzekeraars die schade aan je hond in bepaalde situaties verzekeren.
Michel Ypma, expert woonverzekering bij Independer: “Als jouw hond gewond raakt door een brand of storm, is er dus mogelijk een vergoeding. Wordt je rashond gestolen uit je woning? Ook dan kun je bij sommige verzekeraars rekenen op een financiële tegemoetkoming. Lees de polisvoorwaarden van je verzekering om te checken of jij hier recht op hebt.”
Opstalverzekering
Een opstalverzekering dekt schade aan alle dingen die vastzitten in en aan je huis. Denk bijvoorbeeld aan je keuken, maar ook je badkamer en centrale verwarming vallen hieronder. Schade die je hond veroorzaakt is soms ook gedekt.
Stel, je jonge hond maakt in enthousiasme de schutting of het tuinhuis stuk. Beiden zijn geen ‘losse spullen’, waardoor deze schade niet door de inboedel- maar de opstalverzekering valt. Michel zegt hier wel: “Maar is de schade aangericht door het huisdier van een ander? Dan wordt de schade in bepaalde situaties wel vergoed.”
Aansprakelijkheidsverzekering
Ben je op stap met je hond en maakt je viervoeter iets stuk? Als jij als baasje aansprakelijk wordt gesteld voor de schade, kun je mogelijk een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Dit geldt ook wanneer je hond een persoon of een andere hond verwondt.
Let op: bij sommige verzekeraars maakt het uit of je hond aangelijnd is of niet. Als jouw hond losloopt in een gebied waar dat niet de bedoeling is, krijg je mogelijk geen vergoeding.
Woonverzekering en je hond
In sommige gevallen kun je je hond via je woonverzekering meeverzekeren. Het is daarom verstandig om de polisvoorwaarden goed door te nemen, zodat je precies weet wat er wel en niet gedekt is. De vergoedingen en voorwaarden kunnen per verzekeraar sterk verschillen. Door je goed te informeren, voorkom je verrassingen bij eventuele schade door je trouwe viervoeter.
Lees ook: Hond gered uit oververhitte auto: wie is er aansprakelijk voor de schade?