Het is weer lente. Langzaam komt de natuur tot bloei. Niets is mooier dan eropuit te gaan met je hond, samen genieten van alle lentekleuren en -geuren. Let alleen wel op. Ook de teek is ontwaakt uit zijn winterslaap. Als je met je hond op pad gaat, doe het goed beschermd!
De lente kan grillig zijn. Regenbuien en zonnestralen wisselen elkaar af. Een vlinder landt spontaan op je neus, een waterplas blijkt net iets dieper dan je dacht. De natuur is vol verrassingen en dat maakt het juist zo geweldig om met je hond op avontuur te gaan. Veel verrassingen zijn leuk, sommigen wat minder gewenst. Eén verrassing die je wilt voorkomen, is een tekenbeet. Teken kunnen het TBE-virus bij zich dragen en daar kun jij als mens behoorlijk ziek van worden.
Wat is het TBE-virus?
Tekenencefalitis (TBE), kan een ontsteking van de hersenen veroorzaken en in zeldzame gevallen leiden tot blijvend letsel en zelfs de dood. Het virus komt voor in een groeiend aantal Europese vakantielanden. Teken zijn spinachtige beestjes die leven in struiken, op dorre bladeren en hoog gras. Ze zijn vooral actief tussen april en eind september. Zodra ze jou en je hond voorbij zien komen, kruipen ze tegen je op. Bij honden klauteren teken het liefst richting hun nek, oren, kop en poten. Bij jou klimmen ze omhoog via je voeten en onderbenen. Om een warm plekje op te zoeken zoals je oksel, knieholtes, lies of je nek en zich daar vast te bijten en bloed te zuigen. Ook vertoeven ze graag onder het randje van je onderbroek of je beha. Meestal merk je niets van een beet. Daarom is het goed om je lichaam en kleding te checken na een boswandeling. Vergeet ook niet de vacht van je hond.
Het is slim om lichtgekleurde kleding te dragen
De beste remedie tegen tekenbeten is voorkomen dat je ze oploopt. Zorg dat je niet met blote armen en benen de natuur in gaat, maar bedekkende kleding draagt. Het is slim om lichtgekleurde kleding te dragen zodat je de teken makkelijker kunt zien en verwijderen. Daarnaast kun je onbeschermde huid preventief inspuiten met een insectenwerend middel met het ingrediënt DEET. Verder kun je voordat je op reis gaat informeren naar vaccinatie tegen het TBE-virus. Honden bescherm je met antiteekmiddelen, zoals een speciale halsband, een pipet of kauwtabletten. Word je toch gebeten? Of gebeurt dit bij je hond? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk met een tekentang. Maak je huid goed schoon met jodium of alcohol. Als je een week na het oplopen van een tekenbeet last krijgt van symptomen zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid, is het verstandig om je huisarts te waarschuwen. Hetzelfde geldt voor je hond: als die lusteloos is of andere verontrustende symptomen krijgt, bel dan je dierenarts.
Meer informatie
Meer informatie over TBE, risicogebieden en preventieve maatregelen zoals vaccinatie krijg je bij het Landelijk Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl), een GGD-afdeling Reisvaccinaties en de website www.hoevoorkomjetbe.nl