Schermafbeelding 2020-08-11 om 11.24.45

Rasportret: Zwitserse Witte Herdershond

[adrotate banner="40"]

Diverse taken zorgden voor een grote diversiteit aan rassen. Ieder ras heeft zijn eigen specialiteit. Hoe zijn die rassen tegenwoordig, bijvoorbeeld als gezinshond? Welke karaktertrekken hebben ze, en waar blinken ze in uit? Dit keer een elegante reus: De Zwitserse Witte Herdershond.

  • Herkomst: Zwitserland
  • Levensverwachting: 12 tot 14 jaar
  • Karakter: Levendig, Terughoudend, Attent
  • Gewicht: Reu: 30 – 40 kg Teef: 25 – 35 kg
  • Kleur: Wit

Herkomst Zwitserse Witte Herdershond

Het was de Duitse ritmeester Max Emile Friedrich von Stephanitz die de Duitse Herdershond als ras heeft gevormd zoals we dat tegenwoordig kennen. Zijn ideaal was de creatie van een Duits werkhondenras dat veelzijdig inzetbaar was en dat topprestaties kon verrichten. Het uiterlijk stond bij hem op het tweede plan; het exterieur van de hond stond in dienst van het werk dat hij verrichtte.

Karakter

De Zwitserse Witte Herder is zachtmoedig van aard. Hij is trouw en aanhankelijk. Hij is erg op zijn baas en diens gezin gesteld en heeft vaak een grote voorkeur voor kinderen. Hij is sensitief en reageert sterk op spanningen in huis. Ook voor stemintonatie is hij gevoelig. Wellicht dat hij om die reden ook wel bekend staat als een ‘vrouwenhond’. Een vrouwenstem is doorgaans immers hoger (en klinkt dus vriendelijker) dan die van een man. Ook zijn vrouwen vaak eerder geneigd om ‘lief’ tegen een hond te praten.

Naar vreemden toe stelt hij zich doorgaans wat afwachtend op. Hij is gereserveerder dan de Duitse Herder. De Witte Zwitserse Herder staat er nogal eens om bekend dat hij angstig is. Terughoudendheid ten aanzien van wat hem onbekend is kan uitmonden in angstgedrag bij een onvoldoende socialisatie. Een goede, zorgvuldig opgebouwde socialisatie is dan ook uiterst belangrijk.

De ZWHVN heeft samen met mevr. Gerda Kanis, gedragskeurmeester van de Raad van Beheer, een gedrag- test voor de Zwitserse Witte Herder ontwikkeld. Deze gedragstest is bij de ZWHVN verplicht onderdeel voor het verkrijgen van goedkeuring voor de fokkerij en heeft als doel uitsluitend stabiele honden in te zetten voor de fokkerij.

Opvoeding

De Zwitserse Witte Herder is een intelligente hond en een snelle leerling. Hij kan dan ook hoge ogen scoren op het trainingsveld. Er wordt wel gezegd dat er een verschil in werk- lust waarneembaar is tussen de vachtvariëteiten. De stokhaar is doorgaans wat rustiger en serieuzer van aard dan de langstokhaar. Hij is wat minder snel afgeleid en kan beter focussen op zijn taak. De langstok- haar staat juist bekend als wat minder terughoudend; hij is iets joliger. Niet iedereen is er echter van overtuigd dat dit verschil in werklust zo duidelijk aanwezig is tussen de vachtvarië- teiten. Het maakt voor de mate van werklust in ieder geval uit of de hond uit een werklijn komt of niet.

Gezondheid

Genetische aandoeningen die voorkomen binnen het ras zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie, stenose (een zeldzame vorm van botvorming in het wervelkanaal), pancreas insufficiëntie (aandoening van de alvleesklier) en oesophageale (slokdarm) disfunctie.

Niet echt een aandoening, maar wel een genetische afwijking, is MDR-1. Honden die dit gen missen, reageren heftig tot zeer heftig op bepaalde toxische stoffen en kunnen hieraan zelfs overlijden. Een test kan uitwij- zen of een hond lijder, drager of vrij is van deze afwijking. Een lijder is niet ziek en kan in goede gezondheid een hoge leeftijd bereiken, mits hij niet in contact komt met de (medische) stoffen waarop hij heftig reageert. Doorgaans zijn er prima alternatie- ven. Het is wel belangrijk dat u uw dierenarts hiervan op de hoogte stelt, zodat hij of zij gepaste medicatie kan voorschrijven. In 2000 werd in de U.S.A. de Genetics Group opgericht die zich ten doel stelde zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over het genetisch erfgoed van de Witte Herder en deze te publiceren. Zo ontstond een waardevolle databank.

 

4.2/5 - (24 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook