Kleine honden

Een kleine hond: gezelligheid met karakter

Ze zien er lief uit en zullen niet zomaar iemand schrik aanjagen,  je kunt ze overal mee naartoe nemen en je hebt er geen XXL tuin of auto voor nodig. Er zijn best veel redenen om voor een klein hondje te kiezen. Maar… welke kleine hond past dan bij jou? Hieronder sommen we een aantal kleine hondenrassen voor je op.

Welke kleine hondenrassen zijn er?

Kleine hondenrassen zijn er in allerlei vormen; van stoer en temperamentvol tot lief en speelzaam. Een kleine hond kan alsnog een grote indruk achterlaten.

Stoere kleine hond: Cairn Terrier

Neem bijvoorbeeld de Cairn Terrier. Dit Schotse, stoere hondje is vrij temperamentvol en werd vroeger gebruikt als jachthond. Hij houdt ervan om actief te blijven, maar is er ook voor de gezelligheid.

Leuke kleine hond: De Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terrier, ook wel ‘Yorkie’ genoemd, kan niet in het lijstje ontbreken van gezelschapshonden. Maar dat is niet altijd het geval geweest. Vroeger werkte hij bijvoorbeeld voor de armere families in Groot-Brittannië, waar hij de maaltijden aanvulde met wat extra zelfgevangen vlees.

 

De Dwergkeeshond en Chihuahua

De Dwergkeeshond kan heerlijk spelen, maar komt na afloop wel naar zijn baasje toe voor een knuffel. Ook de Chihuahua is een echte gezelschapshond, maar die heeft vooral oog voor zijn eigen baasje. Alleen zijn vinden deze honden maar niks. Klik hier om meer te lezen over de Chihuahua.

Andere kleine honden

Er zijn natuurlijk nog veel meer andere kleine hondenrassen. Denk bijvoorbeeld aan de Cavalier King Charles Spaniel, die bij koningshuizen altijd geliefd was. Maar ook de welbekende Teckel is er in allerlei soorten en maten. Deze dashond is een echte jager en kan behoorlijk koppig zijn.

Zijn kleine honden geschikt als waakhond?

Opvallend is dat kleine hondenrassen ook kunnen dienen als waakhond. Een Chihuahua laat het duidelijk weten als hij oog in oog komt te staan met een inbreker. En ook de Dwergkeeshond kan zijn stem flink laten horen. Vroeger werd deze specifiek ingezet als waakhond, bijvoorbeeld aan boord van schepen. Maar toen woog dat hondenras nog rond de dertien kilo, terwijl zijn gewicht nu rond de drie kilo ligt. Door de decennia heen zijn de dwergkeeshonden steeds kleiner geworden.

Waar moet je op letten als je een kleine hond wilt adopteren?

Een groot probleem binnen de hondenwereld zijn mensen die geld willen verdienen aan honden. Er zijn helaas handelaren en fokkers die geen honden fokken omdat ze van honden houden, maar omdat ze er rijk mee willen worden. Ga met zorg te werk als je een hond wilt aanschaffen, en zorg ervoor dat je bij een goede fokker beland en niet bij een zogenaamde broodfokker of puppyhandelaar. Niet alleen omdat de kans groot is dat je daar een zieke hond aanschaft, maar ook omdat deze lieden vaak vreselijk omgaan met hun pups en vooral ook met de ouders van het hondje waar jij verliefd op wordt. Biedt iemand veel verschillende rassen aan? Adverteert hij op Marktplaats, met ‘teacup’ hondjes (hondjes die zo belachelijk klein zijn dat ze in een theekopje zouden passen), of met hondjes met zeer korte snuiten (die het waarschijnlijk hun leven lang benauwd hebben), maak dan dat je wegkomt!

Opvoeden van een kleine hond

Sommige mensen denken dat een kleine hond niet opgevoed hoeft te worden. Trap niet in die val: een hond die luistert en die weet wat hij wel en niet mag, is niet alleen voor zijn baasje en diens omgeving heel prettig, maar ook voor de hond zelf is het gewoon veel fijner als hij goed is opgevoed. Ga daarom – ook met een kleine hond – naar een hondenschool. Een goede puppycursus legt een belangrijke (en leuke) basis voor jou én voor je kleine hond.

Kinderen en honden kunnen een prachtige combinatie zijn, maar let wel: niet zonder toezicht. Zorg er daarom voor dat de kinderen weten hoe ze met de hond moeten omgaan en laat kleine kinderen en honden nooit alleen. Ook een kleine hond kan namelijk bijten!

 

 

5/5 - (2 stemmen)

Deel dit bericht

Bekijk ook