Veel honden hebben tegenwoordig te kampen met overgewicht of obesitas. Dit kan leiden tot verhoogde risico’s op ziektes als diabetes en osteoartritis en een kortere levensduur. De meeste interventies zijn gericht op het veranderen van het dieet van de hond maar uit een recente literatuurstudie blijkt dat een verandering in het gedrag van de eigenaar ook verschil kan maken. Enkele voorbeelden die gedragsverandering kunnen bewerkstelligen:
– Doelen stellen, zoals een bepaalde hoeveelheid gewichtsverlies per week.
– De kennis van de eigenaar vergroten over wat en hoeveel de hond te voeren en hoeveel beweging de hond moet hebben.
– Regelmatige feedback geven door met de hond regelmatig naar de dierenarts te gaan om hem te laten wegen.
– Doelen stellen voor gedrag (bijvoorbeeld elke dag om een bepaalde tijd naar buiten gaan met de hond).
Hondenbezitters zijn verantwoordelijk voor wat hun hond eet, nemen hem mee voor wandelingen en bieden andere bewegingsmogelijkheden zoals zwemmen en apporteerspelletjes. Het is volgens de onderzoekers dan ook logisch dat er geprobeerd wordt het gewicht van de hond naar een gezond niveau te krijgen door het gedrag van de eigenaar aan te passen.
Bron: Krasuska, M., & Webb, T. L. (2018). How effective are interventions designed to help owners to change their behaviour so as to manage the weight of their companion dogs? A systematic review and meta-analysis. Preventive Veterinary Medicine.