Het is iets waar geen enkele hondeneigenaar aan wilt denken, maar ooit zal je afscheid moeten nemen van je viervoeter. Hoe daar mee om te gaan?
Rouwen na het overlijden van je hond
Is je hond overleden? Het overlijden van je hond heeft vaak een grote impact. Dat je plots je trouwe viervoeter niet meer naast je hebt, brengt veel verdriet met zich mee. Mensen die ooit een hond als huisdier hebben gehad weten het: je hond is nooit ‘zomaar een hond’. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Merk je dat je moeite hebt om het overlijden van je hond te verwerken? Wij hebben wat tips verzameld om je te helpen in deze moeilijke tijd.
Hond overleden? Uit je gevoelens
Praat met anderen en houdt je tranen niet tegen. Het uiten van je gevoelens lucht ontzettend op. Door erover te praten, verwerk je het proces. Laat aan anderen weten hoe je je voelt en of je hulp nodig hebt. Je vrienden en familie kunnen dit namelijk niet altijd inschatten en zien of je daar behoefte aan heeft. Ze willen je graag helpen en samen met je herinneringen ophalen.
Neem op uw eigen manier afscheid
Een afscheid kan een stap zijn in de verwerking van het overlijden van je hond. Kies een plekje in huis om foto’s neer te zetten, zet een stuk in je tuin af als herinnering of hang een spreuk aan de muur die je helpt. Door de hond letterlijk een plekje te geven, geef je het ook een plekje in je hart. Als je jouw hond een plekje op een begraafplaats heeft, kun je zijn of haar laatste rustplaats bijhouden. Voor sommige mensen helpt het niet en worden ze steeds herinnerd aan dit vervelende moment, maar voor anderen werkt het positief om het een klein beetje af te sluiten.
Zorg voor afleiding
Geef je hoofd wat rust en zorg dat je afleiding krijgt. Ga een stuk wandelen, pak een oude hobby op of luister naar je favoriete muziek. Dit kan erg ontspannend werken en zal je humeur ook goed doen. Het belangrijkste is is dat je iets doet wat je écht leuk vindt. Mis je het wandelen met je hond heel erg? Via websites als Stichting Oopoeh, Pawshake, hondenoppas.nl of Petbnb vindt je baasjes die op zoek zijn naar iemand die het leuk vindt om op hun hond op te passen. Dat kan voor een weekend, vakantie, of gewoon voor een wandeling. Natuurlijk kan dit wandelmaatje je eigen hond niet vervangen, maar een knuffel en een frisse neus kunnen je misschien goed doen.
De tijd heelt
Het klinkt als een cliché, maar het werkt echt. Geef het de tijd. De beginfase na het overlijden is het moeilijkste, maar daarna zal het steeds iets makkelijker voor je worden. Het gevoel van pijn en verdriet zal steeds iets meer afnemen en je bepaalt zelf hoe snel dat gaat.
Uiteindelijk, accepteren
Rouwen kent meestal geen eindpunt, maar je kunt het wel accepteren. Je hond is er helaas niet meer, maar de mooie herinneringen die jullie samen hadden, blijven altijd bestaan.
Tekst afkomstig van AniCura.nl