warmte (1)

(Na)zomerhitte

Honden reguleren hun lichaamstemperatuur door te hijgen. Ze kunnen niet zweten, net als wij. Naast via hun bek, kunnen ze ook wat vocht verliezen via hun voetzolen, maar dat levert nauwelijks verkoeling op. Daar komt nog bij dat honden – of in elk geval een groot deel van de honden – gezegend zijn met een warme vacht. Prettig in de winter, maar in de zomer als de zon hoog aan de hemel staat, kan die vacht ervoor zorgen dat een hond oververhit raakt. 

Pas daarom op als je bij warm weer wilt gaan sporten met je hond, en voor degene die dat nu nóg niet wist: laat hem nooit achter in een geparkeerde auto als het buiten warm is. Afhankelijk van de temperatuur, het ras van je hond en zijn leeftijd kan even flink rennen er al voor zorgen dat je hond oververhit raakt. Een oververhitting of zonnesteek herken je doordat de hond heftig gaat hijgen, slap en lusteloos wordt. Vaak zie je dat de hond trilt en op een koele plek wil gaan liggen. Een oververhit dier kan gaan braken of diarree hebben. De lichaamstemperatuur stijgt (soms boven de veertig graden) en de hond is niet in staat om deze zelf omlaag te brengen.

Wat te doen bij oververhitting

* Ten eerste: voorkomen is beter dan genezen. Gebruik verkoelende producten (cooling pads, vesten of verkoelende halsbanden, of gewoon een kinderzwembadje), zoek op tijd de schaduw op en laat de hond zich niet inspannen als het warm is.
* Houd er rekening mee dat honden veel sneller oververhit raken dan wij mensen.
* Oude honden, pups, dieren met een dikke vacht en kortsnuitige honden raken nóg sneller oververhit dan ‘gewone’ honden.
* Als – of liever nog voordat – hij overmatig hijgt, de hond koelen met lauw water, cooling pads, cooling vesten of verkoelende halsbanden.
* Lauwwarm water laten drinken.
* Het lichaam koelen met lauwwarm water of vochtige handdoeken. Wikkel koele natte doeken rond zijn poten en leg vervolgens koude doeken op zijn lichaam. Op die manier kan het hondenlichaam langzaam op temperatuur komen.
* Gebruik liever geen ijskoud water, dat zorgt voor een te groot schokeffect.
* Temperaturen. De normaalwaarde van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden. Wordt hij warmer dan 40 graden, is direct koelen absoluut noodzakelijk. Als hij nóg warmer wordt, kan de hond overlijden.
* De hond laten zwemmen, pootjebaden of desnoods in het water leggen.

1/5 - (1 stemmen)

Deel dit bericht

Bekijk ook