Er mag dit jaar geen consumentenvuurwerk worden afgestoken, maar helaas zijn er maar genoeg onverlaten het niet kunnen laten. Het is niet altijd eenvoudig om te zien of een hond last heeft van vuurwerkstress. In tegenstelling tot mensen die gewoon kunnen zeggen dat ze bang zijn, zijn honden vaak subtieler en afhankelijk van lichaamstaal om te vertellen wat ze dwars zit.
Om je hond zo goed mogelijk te ondersteunen als hij bang is, geven we de volgende tips:
1. Troost je hond. Gelukkig hebben we de ouderwetse gedachte dat het troosten van een hond zijn angsten op de een of andere manier ‘beloont’ allang achter ons gelaten. Elke hond die vertrouwen heeft in zijn baas, heeft baat bij de aanwezigheid van zijn baas, een knuffel en een vriendelijk woord.
2. Win advies in bij een gedragstherapeut en / of bij je dierenarts. Doe dit niet op 30 december maar zo snel mogelijk.
3. Er zijn rustgevende middeltjes verkrijgbaar, onder andere bij de dierenspeciaalzaak of de dierenarts. Laat je goed voorlichten over het middel dat je mee naar huis neemt. Let op dat je hond niet een middel krijgt dat ervoor zorgt dat de spieren verslappen. Hierdoor lijkt hij rustig, maar krijgt hij alles mee wat er om hem heen gebeurt zonder dat hij kan reageren. Dat is traumatisch voor je hond.
3. Laat je hond zo kort mogelijk, aangelijnd uit als er (toch) vuurwerk wordt afgestoken.
4. Maak van je huis een veilige plek. Doe de gordijnen dicht, de radio of tv aan en zorg voor afleiding door met je hond te spelen of hem een kauwsnack of wat lekkers te geven.
5. Lukt het in jouw eigen huis niet om je hond tot rust te brengen? Er zijn hondenpensions (vaak gelegen in het buitengebied, ver van de vuurwerkherrie) die rond de jaarwisseling honden opvangen die last hebben van vuurwerkstress.