Honden verkoeling

Hoe houd je je hond koel in de zomer?

De zomer is een periode van genieten. Van de zon, het buitenleven en lange zomeravonden. Maar voor hondenbaasjes is het óók een periode om op te letten. Omdat honden niet kunnen zweten, zijn zij gevoeliger voor oververhitting dan mensen. We geven je tips om je hond te verkoelen!

Welke hond kan goed tegen warmte?

Bepaalde honden kunnen beter tegen hitte dan andere. Zo staan de Cane Corso, de Chihuahua en de Border Collie erom bekend goed tegen warmte te kunnen. Maar voor iedere hond geldt: extra aandacht, om oververhitting te voorkomen, is vereist.

Hoe kun je een hond verkoeling geven?

We geven je enkele tips:

  • Zorg voor een koelhalsband, een koelmat (daarin zit verkoelende gel) of een natte doek waar je hond op kan liggen
  • Een sproeier of hondenbadje bieden ook verkoeling
  • Zorg voor voldoende drinkwater
  • Laat je hond vooral ’s morgens en ’s avonds uit. Pas op met het asfalt, want dat kan heet worden en daardoor voor voetblaren bij je hond zorgen
  • Zorg voor voldoende schaduwrijke plekken, door bijvoorbeeld een parasol neer te zetten

Zwemmen met je hond

De ultieme tip om af te koelen: zwemmen met je hond. Dat kan op veel locaties in de buitenlucht, maar het is soms ook in buitenzwembaden mogelijk. Let wel op de waarschuwingsborden voor blauwalg. Dit kan bij je hond tot vervelende klachten leiden, zoals diarree en ademhalingsproblemen.

Om je (jonge) hond te leren zwemmen, kun je hem het beste langzaam laten wennen bij water dat geleidelijk dieper wordt en waar de hond gemakkelijk zelf in en uit kan komen. Door een speeltje steeds iets verder in het water te gooien, kan je hond rustig wennen en in vertrouwen leren zwemmen.

Hoe herken je oververhitting bij honden?

Oververhitting bij honden kun je herkennen aan de volgende fasen:

  1. De hond zoekt steeds koele plekjes, hijgt en is onrustig
  2. De hond kwijlt, hijgt nog harder en heeft last van diarree en/of braken
  3. De slijmvliezen worden bleker
  4. De hond reageert niet meer op prikkels of raakt in shock

Wat te doen als je hond oververhit is?

Belangrijk: gooi geen water over de oververhitte hond heen. Wat moet je wel doen? Breng je hond naar een schaduwrijke, koele plek. Leg vervolgens natte en koele (niet té koude) lappen, die je iedere vijf minuten ververst, op zijn buik. Geef je hond daarna kleine slokjes water, neem zijn temperatuur op en raadpleeg een dierenarts.

Hond in de auto

Ieder jaar zie je de berichten weer in het nieuws verschijnen: honden die uit een veel te hete auto worden gered. In de zon, maar ook in de schaduw, kan de temperatuur in een afgesloten auto oplopen tot wel 40 graden. En dan ligt oververhitting bij je hond op de loer.

Zie jij in de hitte een hond in een auto zitten en kun je het baasje niet vinden? Bel dan de politie, via het meldnummer 144 (voor dierenmishandeling of -verwaarlozing). Op het moment dat jij de ruit van de auto inslaat, kan het zijn dat de auto-eigenaar je aansprakelijk stelt. Vandaar dat je beter de politie kunt bellen.

4/5 - (4 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook