Hartruis kan een dierenarts horen met een stethoscoop. Het ontstaat meestal door een lekkende hartklep. Dit is niet levensbedreigend en is mee te leven, maar het moet wel gecontroleerd worden.
Wat is hartruis?
Een lekkende hartklep kan een hond al vanaf de geboorte hebben, maar kan zich ook later ontwikkelen. Een lekkende hartklep zorgt ervoor dat er bloed terug kan lekken in het hart. Dit hoeft geen ernstige gevolgen te hebben, maar hoe groter het lek, hoe erger de symptomen en dus last voor je hond. Bij volwassen grote honden (zwaarder dan 20 kg) en Cocker Spaniels is er bij het horen van een hartruis vaak sprake van DCM (Dilaterende CardioMyopathie) waarbij de functie van de hartspier sterk verminderd is. De hartruis kan ook een andere oorzaak hebben, zoals een kleplek. Bij DCM komen geregeld hartritmestoornissen voor. DCM kan ook aanwezig zijn zonder dat er een hartruis wordt gehoord en heeft veelal een erfelijke basis. Indien er bij een grote hond een ruis of een ritmestoornis wordt gehoord dan is het altijd verstandig om verder onderzoek te doen om de reden hiervan op te sporen.
Symptomen van hartruis
De volgende symptomen, in combinatie met elkaar of alleenstaand, kunnen op hartruis wijzen:
- sneller moe;
- hoesten;
- flauwvallen;
- benauwd worden;
- (soms) een blauwe tong.
Diagnose hartruis bij de hond
Jonge honden of puppy’s tot vier maanden hebben regelmatig lichte hartruis. Dit verdwijnt vaak als de hond ouder wordt. Hiervoor is verder geen behandeling nodig. Wel is het goed om dit in de gaten te houden. Sommige jonge dieren hebben relatief een groot hart. Er wordt per hartslag zoveel en zo snel bloed uit het hart gepompt, dat dat gepaard kan gaan met hoorbare turbulenties. Dit is een normaal fenomeen bij sommige pups en een dergelijke hartruis is onschuldig. Het is voor de dierenarts vrijwel onmogelijk om alleen door middel van luisteren met de stethoscoop het verschil te maken tussen een hartruis die wordt veroorzaakt door een aangeboren hartziekte en een onschuldige hartruis.
Zeer luide hartruis bij je pup
Een luide en zeer duidelijk hoorbare hartruis, wordt vrijwel zeker veroorzaakt door een hartafwijking. Een zachte hartruis kan onschuldig zijn, maar ook veroorzaakt worden door een hartafwijking. Om met zekerheid iets te kunnen zeggen is het belangrijk om het hart van het diertje echografisch te laten onderzoeken.
Er kunnen aangeboren afwijkingen aan kleppen aanwezig zijn, zoals:
- vernauwingen in bloedvaten;
- gaatjes in het harttussenschot;
- of een open verbindingsvat dat na de geboorte had moeten sluiten.
Het is erg belangrijk te weten waardoor precies een hartruis wordt veroorzaakt zodat er een inschatting van levensduur en -kwaliteit van een jong dier kan worden gemaakt. Een open verbindingsvat kan operatief worden gesloten, waarna een pup een volledig normale levensverwachting heeft.
Wanneer naar de dierenarts?
Als de hartruis heel hevig is of niet verdwijnt, moet er ingegrepen worden door de dierenarts om het ontwikkelen naar hartfalen te voorkomen. Wordt er bij een oudere hond of hond van middelbare leeftijd hartruis vastgesteld, dan is het vaak niet nodig om direct actie te ondernemen. Bij oudere kleine hondjes wijst dit meestal op een lekkende klep tussen de linkerboezem en de linkerkamer. Dit komt door veroudering en verdikking van deze kleppen. We noemen dit myxomateuze klepdegeneratie. Deze diagnose kan in principe op basis van het klinisch onderzoek worden gesteld. Deze aandoening heeft veelal een erfelijke basis. Als de hond hier geen klachten door heeft, onder andere benauwdheid, hoesten, versnelde ademhaling of snel moe zijn, dan is behandeling of verder onderzoek niet direct nodig. Als uw hond veel hoest, wordt er meestal wel medicatie voorgeschreven. Plaspillen zijn hier dan meestal de oplossing voor. Deze oplossing voorkomt dat je direct dure hartmedicijnen voor je hond moet kopen. We raden het altijd aan om met je hond langs de dierenarts te gaan als je denkt dat jouw hond hartruis heeft. Vroeg starten met een behandeling tegen hartruis is niet per se beter voor de hond, wel voor je portemonnee.
Nazorg hartruis hond
Hartruis heeft geen gevolgen voor de levensverwachting van je hond. Als je dierenarts medicijnen voorschrijft, dan worden die meestal één keer meegegeven. Voor een herhaalrecept kun je dan terug naar de dierenarts gaan.
Tekst afkomstig van AniCura.nl