Ben jij als kind opgegroeid met een hond in huis? Dan vind jij vast dat dat het allermooiste was, dat er is. Een trouwe vriend die zoveel bepalende fases van je leven meemaakt, er altijd voor je is, met je speelt, rent, leert en slaapt. Maar de combinatie hond en kind is niet vanzelfsprekend leuk en veilig. Onze Hond geeft drie tips om een veilige interactie tussen hond en kind te creëren.
Tekst: Claudia Peter-Plum en Monique van Strien
Leer je eigen hond lezen
Om misverstanden en gevaarlijke situaties in het dagelijkse leven te vermijden, is het belangrijk om vertrouwd te raken met honden communicatie en de behoeften van onze viervoeters te herkennen en te respecteren. Voordat een hond een aanvallende dreiging uit, zendt hij meestal verschillende communicatieve signalen uit om een conflict te vermijden. Deze worden vaak niet herkend, over het hoofd gezien of niet begrepen. Zo wenden geknuffelde honden vaak hun blik af, draaien ze hun kop opzij, knipperen of openen ze hun ogen wijd. Hun oren kunnen naar achteren liggen en hun gezichtsspieren kunnen gespannen zijn. Een hond die zich ongemakkelijk voelt, likt soms zijn bek of gaapt. Een lik over het gezicht kan een beleefd verzoek om meer afstand zijn. Al deze signalen zijn altijd afhankelijk van de situatie en worden niet alleen gebruikt om te sussen.
Houd actief toezicht
Begeleid en superviseer kinderen altijd wanneer ze met honden omgaan. Wees niet alleen fysiek aanwezig, maar ook mentaal. Door hun ontwikkeling zijn kinderen tot ongeveer zeven jaar nog niet in staat om hondentaal en hondengedrag in al zijn complexiteit zelfstandig te interpreteren. Actief toezicht is daarom een van de belangrijkste preventieve maatregelen. Als actief toezicht niet mogelijk is, is management het sleutelwoord.
Geef je hond een plek om zich terug te trekken
Het dagelijks leven met kinderen kan erg uitdagend zijn voor een hond. Het toevluchtsoord moet een plek zijn waar de hond zich op zijn gemak voelt, waar hij op elk moment naartoe kan gaan, waar hij volledig ongestoord is en zich geen zorgen hoeft te maken dat een hand hem het volgende moment zal gaan aaien. Het kind moet deze plek accepteren als een plek voor de hond en hem op geen enkele manier storen. Een hond die zich op elk moment kan terugtrekken, voelt zich veilig en kan zich ontspannen. Begeleid je kind in een bewuste omgang met je hond, zodat de relatie kan uitgroeien tot een vriendschap voor het leven.
Meer lezen over een veilige relatie tussen hond en kind? Neem Onze Hond 7-2024 erbij op pagina 64.