Hersenwerk voor honden

Hersenwerk voor honden: wat is het wel en wat is het niet?

‘Hersenwerk? Oh ja, dat ken ik wel, ik geef mijn hond wel eens zo’n fancy puzzel om hem bezig te houden terwijl ik mijn eigen werk doe, en mijn pup gooit het liefst zijn snuffelmat heel de kamer door – hilárisch!’ Nou, dát is hersenwerk dus niet, blijkt als we de bedenkers ervan, Marleen van Baal en Inge van Harte, spreken. Zij vertellen hoe Hersenwerk – een door hen ontwikkelde methode en daarom ook met hoofdletter – echt anders is dan braingames en verrijking, en hoe het de band met je hond enorm versterkt.

Tekst: Monique van Strien | Foto: Rob Wensveen

“Het is natuurlijk hartstikke mooi dat Hersenwerk een algemeen gebruikt woord is geworden, maar het is écht wat anders dan de hond een puzzel geven.” Daar willen we natuurlijk goed van op de hoogte zijn, en gingen in gesprek met Inge en Marleen. Inge is al een aantal jaren niet meer werkzaam in de hondenwereld, maar wilde voor dit interview met Onze Hond graag een uitzondering maken.

Wat is het belangrijkste verschil?

“Heel in het kort: bij verrijking kijk je naar de behoeftes die een dier vanuit de natuur nodig heeft. Op basis daarvan bied je een ‘enriched environment’ (verrijkte omgeving – red.) aan. Bij braingames kies je ervoor om de hond spelletjes en puzzels voor te schotelen. Met Hersenwerk kies je ervoor om heel bewust en vanuit rust met je dier samen te werken en te ontdekken.”

Hoe is Hersenwerk ontstaan?

Inge: “Ik verzorgde begin 2000 workshops om spelletjes te doen met je hond, waarbij de honden naar voer mochten zoeken tussen allerlei materialen. Dat was puur bedoeld om de hond te vermaken, bezig te houden en lekker bezig te zijn. Jaren later, in 2008 ongeveer, kwam ik Marleen tegen op Twitter.”
Marleen: “Waar Inge workshops met materialen gaf, verzorgde ik interactieve boswandelingen. Ons uitgangspunt was hetzelfde: mens en hond verrijken en elkaar echt leren zien. We besloten onze kennis aan elkaar te koppelen.”

Hersenwerk Academie

Vanaf 2010 verzorgden de dames de eerste Hersenwerk voor Honden workshops met hun Hersenwerk Academie. Samen observeerden ze met een scherp oog de deelnemers van de workshops en stuitten daarbij op een bijzondere ontdekking. “Het mooie was, toen wij dat samen gingen geven, zagen we dingen gebeuren die anders, nee méér, waren dan ons initiële doel om de hond te verrijken. We observeerden de honden en hun mensen en keken onze ogen uit. Er gebeurde van alles bij de hond, maar ook tussen hond en eigenaar. Ook ontdekten we dat er verschillende type honden zijn, los van het ras”, denkt Inge terug. Zo destilleren ze in de loop der tijd negen verschillende types, afhankelijk van hoe een hond te werk gaat met een voorgeschotelde uitdaging. Denk bijvoorbeeld aan hoe anders het probleemoplossend gedrag is van de Precieze Prutser, de Aarzelende Afwachter of de Slordige Sloper. Maar wat maakt dat onderscheid uit? Omdat Hersenwerk gaat over de communicatie tussen eigenaar en hond, gaat het veel verder dan verrijking alleen. Samenwerking en communicatie zijn maatwerk. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek.

Meer weten over Hersenwerk? In Onze Hond 7-2024 kun je het volledige interview lezen.

Deel bericht

Bekijk ook