DIRECT naar de dierenarts. Als het gif de maag nog niet gepasseerd is, zal die proberen de hond te laten braken. Als het daarvoor te laat is, zal hij de hond aan een infuus leggen om de gifstoffen uit het lichaam te spoelen. Als je de verpakking van de stof die je hond heeft gegeten nog hebt, neem die dan mee. Hierop kan de dierenarts misschien informatie vinden die belangrijk is voor de behandeling van je hond.
BELANGRIJK: Vaak wordt geadviseerd om een hond die iets verkeerds heeft gegeten, zout te geven zodat hij gaat braken. Inderdaad: braken aan de meeste honden wel als ze keukenzout toegediend krijgen. Helaas bestaat dan de kans dat hij niet sterft aan het gif dat hij at, maar doordat jij hem zout gaf. Zout is namelijk giftig voor honden. Voor een hond kan vier gram (!!) keukenzout per kilo lichaamsgewicht al dodelijk zijn.
TIP: Als jouw hond juist een stuk chocolade, een avocado of een giftige plant ‘gescoord’ heeft, zou het zomaar kunnen dat hij dit niet zomaar af wil geven. Zeker niet als jij schreeuwend op hem afkomt rennen, terwijl je roept dat hij zijn ‘prooi’ moet loslaten. Wat je beter kunt doen is het gejatte item ruilen voor iets veel beters. Houd je hond een hondensnoepje of desnoods een stuk worst voor. Hij zal dan graag zijn zelfgejatte chocolade laten vallen om het alternatief in ontvangst te nemen.