Parvo
nurse and rottweiler

Poeptransplantaties redden jonge honden met parvo

Dierenziekenhuizen zien het steeds vaker: het besmettelijke virus parvo bij puppy’s. De jonge honden hebben last van koorts, braken, diarree en uitdroging. En het virus tast de hartspier en darmen aan. De spoedkliniek van het AniCura Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam heeft daarop iets gevonden: poeptransplantaties.

Symptomen bij besmetting parvovirus

Allereerst: wanneer moet je ongerust worden? Kortom: welke symptomen zie je bij een hond met Parvo? De volgende zaken kunnen je opvallen. Je hond:

  • Is sloom
  • Eet niet
  • Valt af
  • Heeft koorts
  • Droog uit
  • Geeft over
  • Heeft waterdunne en bloederige ontlasting (diarree)
  • Raakt in shock

Wat te doen als je hond Parvovirus heeft?

Er bestaat op dit moment geen medicijn tegen deze levensbedreigende ziekte. Als je denkt dat je hond deze ziekte heeft opgelopen, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Die kan een monster afnemen van de ontlasting en zien of je hond daadwerkelijk dit vervelende virus heeft.

Poeptransplantatie voor hond met Parvo

Gelukkig is er wel een remedie bij Parvo. Een poeptransplantaties kan uitkomst bieden. Zo’n transplantatie wordt bij mensen al vaker toegepast, maar bij dieren is het nog vrij zeldzaam. Wat gebeurt er dan precies? Door de transplantatie van gezonde poep worden goede bacteriën ingebracht. Vervolgens gaan deze de strijd aan met de slechte bacteriën die de diarree veroorzaken. Het gevolg: de diarree stopt. En dus houden de honden weer de goede voedingsstoffen en vocht vast. De puppy’s worden sterker en kunnen genezen.

Waarom hebben veel honden nu parvo?

Inmiddels zijn er bij het MCD al tientallen honden gered door deze poeptransplantaties. De toename van parvo valt overigens te verklaren doordat er in coronatijd meer mensen een hond in huis hebben genomen. De vraag nam toe, waardoor honden steeds vaker van fokkers uit het buitenland komen die niet altijd even betrouwbaar zijn. Deze dieren zijn niet altijd voldoende ingeënt en kunnen ziektes en virussen met zich meedragen, zoals parvo. Met als gevolg dat jonge puppy’s, die nog een verminderde weerstand hebben en kwetsbaar zijn, een grote kans hebben om te overlijden.

Kan een volwassen hond ook parvo krijgen?

Heb je geen puppy, maar een volwassen hond? Ook dan kan je hond parvo krijgen. Gelukkig zijn de meeste honden in Nederland ingeënt tegen het parvovirus.

Deel dit bericht

Bekijk ook