Tumoren_Kanker

Hoe kunnen we tumoren opsporen voordat het te laat is?

Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak bij huisdieren, maar kan vaak worden genezen als het vroegtijdig wordt ontdekt. Geen enkele tumor is hetzelfde, daarom kan het herkennen van de kanker moeilijk zijn, vooral als de symptomen niet duidelijk zijn. Als er een vermoeden is dat de hond kanker heeft, is een specialistisch onderzoek de eerste stap. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende tumoren die u als eigenaar zelf kunt zien of voelen.

De oorzaak van tumoren Een tumor ontstaat wanneer cellen op één plek plotseling gaan groeien. Het gevolg is een gezwel door overmatige celdeling. Als de tumor niet doorgroeit naar andere plekken of weefsels in het lichaam, dan is het gezwel niet gevaarlijk en spreken we van een goedaardige tumor. Maar een goedaardige tumor kan uiteindelijk wel gevaarlijk worden voor uw hond als de druk te groot wordt. Deze tumoren kunnen we dan ook makkelijker behandelen dan kwaadaardige tumoren; kwaadaardige tumoren kunnen zich wel verspreiden naar andere plaatsen in het lichaam. Vaak is het juist deze verspreiding van de kankercellen, ook wel uitzaaiingen genoemd, die de grootste problemen veroorzaken. Sommige kwaadaardige tumoren hebben niet of pas laat in hun ontwikkeling de mogelijkheid tot uitzaaiingen, maar kunnen door hun groei wel al voor ernstige problemen zorgen.

De symptomen herkennen

De symptomen van de tumor zijn afhankelijk van het type en de locatie van de tumor en het stadium van de ziekte. Sommige symptomen kunnen zeer duidelijk en gemakkelijk op te merken zijn, andere kunnen zeer vaag zijn en kunnen tussen patiënten door sterk variëren. Echter, nog steeds een groot aantal, zo niet de grootste groep van de kankerpatiënten gaat naar de dierenarts met een groeiende massa, zwelling of wonden die niet genezen. Daarom zijn huidtumoren een van de meest voorkomende gediagnosticeerde tumoren bij honden, het komt bij 1 op de 3 honden voor. Ongeveer 20-40% van de huidtumoren zijn kwaadaardig.

De verschillende soorten

Mastceltumoren (MCT) zijn de meest voorkomende kwaadaardige huidtumoren bij honden. Hoewel elk hondenras een MCT kan krijgen, is bekend dat sommige rassen een verhoogd risico hebben om een MCT te ontwikkelen, zoals boxers, mopshond, bull terriërs, boston terriërs en labrador retrievers. Echter bij boxers en mopshonden zijn MCT over het algemeen minder agressief, met een gunstigere prognose. Sharpeis zijn ook gevoelig om mastocytoom te krijgen, maar deze zijn vaak zeer agressief. MCT kunnen zich overal op het lichaam ontwikkelen, meestal vormen ze individuele knobbeltjes of massa’s in de huid. Soms kunnen echter meerdere letsels worden gevonden. In hun aard kunnen ze variëren van bijna goedaardig tot zeer kwaadaardig.

Goed gedifferentieerde goedaardige MCT in de huid zijn meestal langzaam groeiend en zijn vaak maandenlang aanwezig. Ze kunnen er uitzien als wratten van insectenbeten of haarloze, eenzame knobbels (FOTO 1). Agressievere MCT zijn meestal snel groeiend en verspreiden zich snel naar de lymfeklieren of andere organen (FOTO 2). MCT kan jeuk geven of ontsteken, kan toenemen en afnemen, wat meestal kenmerkend is voor deze tumor. Naast de huid kan MCT ook op andere plek van het lichaam ontstaan, zoals op slijmvliezen (bijvoorbeeld in de mond) (FOTO 3), onder de huid en dan kan het aanvoelen als een vetbult. Zeer zelden bij honden kan MCT zich ook ontwikkelen in de darm, milt of lever.

Tekst en foto’s: Ada Krupa AniCura Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen

 

Het hele artikel lees je in Onze Hond 2019/8. Wil je nooit meer iets missen van Onze Hond? Neem dan een abonnement.

4/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook