Paracetamol,Pill,Paracetamol,Acetaminophen,Is,A,Medication,Used,To,Treat

Dierenartsen waarschuwen: “Jouw medicatie kan gevolgen hebben voor je huisdier” 

Humane geneesmiddelen kunnen een grote impact hebben op de gezondheid en ontwikkeling van onze huisdieren. Medicijnen die regelmatig tot problemen leiden zijn hormoonspray, cortisolzalf, paracetamol en aspirine. Klachten variëren van haaruitval, een opgezwollen buik en plasproblemen tot zelfs beenmergdepressie en bloedarmoede. AniCura, een internationale groep van dierenartsen met meer dan honderd dierenklinieken in Nederland, wil dit onderbelichte probleem onder de aandacht brengen en baasjes bewust maken van de risico’s. 

Nicolien van Klaveren, dierenarts-specialist chirurgie bij AniCura vertelt: “Helaas krijgen we nog steeds dieren binnen die zijn getroffen door (bij)werkingen van humane medicatie. Een voorbeeld van een medicijn dat impact kan hebben op de gezondheid van je dier is oestrogeenspray, een veelgebruikt middel door vrouwen met klachten gelinkt aan de menopauze. Zo kreeg AniCura MCD recent een twee jaar oude Chihuahua reu doorverwezen die problemen had met plassen vanwege een onderontwikkelde penis. De klachten deden een verhoogd oestrogeengehalte vermoeden. De eigenaresse bleek inderdaad al enige tijd oestrogeenspray te gebruiken. Doordat de hond hier dagelijks mee in aanraking kwam ontwikkelden zijn mannelijke geslachtsdelen niet en kreeg hij na enkele maanden plasproblemen en haaruitval. Doordat het probleem tijdig werd ontdekt, kon de hond nog geholpen worden.”

Ook medicijnen die wij regelmatig gebruiken kunnen onbedoelde gevolgen hebben. Van Klaveren: “Zo kennen we gevallen waarbij huisdieren in aanraking komen met cortisolzalf en daardoor verschijnselen krijgen van de ziekte van Cushing. Ook paracetamol en aspirine worden wel eens door baasjes aan hun dier gegeven voor pijnstilling, maar zijn toxisch en mogelijk fataal. Veel van deze situaties kun je vermijden door de bijsluiter van de geneesmiddelen goed te lezen en er voorzichtig mee om te gaan, zodat de dieren er niet mee in contact komen. Neem in geval van twijfel contact op met jouw dierenarts.”

 

5/5 - (3 stemmen)

Deel dit bericht

Bekijk ook