Ziektes die een hond kan oplopen na het zwemmen in open water
Er zijn mensen die denken: mijn hond zwemt gewoon wat rond, als ik ervoor zorg dat ik vers drinkwater bij heb, drinkt hij niet uit het meertje. Jammer maar helaas want je hond kan bijvoorbeeld al veel water binnenkrijgen wanneer hij met een speeltje in zijn bek zwemt. Het nemen van een frisse duik is dus niet altijd zonder risico. Zo kan je hond een blauwalgvergiftiging oplopen of besmet raken met botulisme.
Wat is een blauwalgvergiftiging?
De algen in natuurwater kunnen gifstoffen produceren. Deze blauwalgen vormen een blauwe (of rode) laag op het water. Let op: niet alle blauwalgen zijn giftig, maar wanneer je hond wél giftige blauwalg binnenkrijgt – en daar ziek van wordt – spreek je van een blauwalgvergiftiging.
Kan blauwalg kwaad voor honden?
Ja dus. Als je hond deze blauwalgbacteriën binnenkrijgt, kan hij er erg ziek worden. Het komt zelfs voor dat honden eraan overlijden. Helaas kun je blauwalgen niet altijd zien, als de verontreiniging minimaal is, valt het niet op dat het zwemwater slecht is.
Wat kan je hond krijgen van blauwalg?
Wanneer je hond water met blauwalg heeft gedronken, kunnen de volgende symptomen optreden:
- Sloomheid
- Ademhalingsproblemen
- Overmatig kwijlen of zelfs schuimbekken
- Braken en diarree
- Veel plassen
- Gebrek aan coördinatie
- Trillen, toevallen, epileptische aanvallen
- Overlijden
Wat kun je doen tegen een blauwalgvergiftiging bij je hond?
Tegen een blauwalgvergiftiging kun je weinig doen. Sterker nog, ook de dierenarts heeft geen antigif tegen blauwalg. Toch is het absoluut noodzakelijk om contact op te nemen met je dierenarts. Als je denkt dat je hond besmet is. Hij kan proberen de hond te laten braken, of hem proberen te helpen door hem aan een infuus te leggen.