Happy,Little,Girl,Playing,With,Big,Dog,In,The,Garden

Stop met bijten, start het gesprek

We weten heel veel over kinderen én we weten heel veel over honden. Hoe kan het dan dat er in Nederland toch jaarlijks circa 75.000 kinderen door honden worden gebeten? Het exacte cijfer doet er eigenlijk niet eens zo toe, wanneer je één incident kunt voorkomen is dat al de moeite waard. In dit artikel van Cindy van Dorst, namens de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden, lees je dat er vaak sprake is van schaamte, waardoor gevaarlijke situaties blijven voortbestaan.

Grommen, uitvallen én bijten in het bijzonder gaat zelden ‘vanzelf over’. Sterker nog, als er niets aan gedaan wordt neemt het gedrag meestal toe. Een gekwalificeerde gedragstherapeut kan helpen dit weer in goede banen te leiden voordat er fysieke en emotionele schade bij een kind, hond en/of eigenaar ontstaat. Die stap zetten is echter niet altijd gemakkelijk, want er heerst een sterk taboe op het bespreekbaar maken van (beginnende) agressie vanuit de hond naar een kind. Die schaamte kan verstrekkende gevolgen hebben. 

 

Denk jij dat jouw hond niet zal bijten?

Vaak denken eigenaren dat hun hond niet zal bijten, omdat ze een gehoorzaamheidstraining hebben gevolgd. Dat is echter geen garantie. Uit onderzoek blijkt dat 66 procent van de honden die een kind hadden gebeten een training hadden gevolgd. Veel eigenaren weten inmiddels dat je kinderen en honden nooit samen alleen moet laten zonder toezicht. Want stel je voor dat er iets zou gebeuren terwijl je er niet bij bent… Maar wist je dat in het merendeel van de probleemsituaties tussen kind en hond de eigenaar er gewoon bij was toen de hond uitviel, gromde, naar het kind hapte of beet? Dus er simpelweg ‘bij zijn’ is nog niet de oplossing. 

 

Je hoort nog wel eens mensen beweren dat kinderen juist worden gebeten door onbekende honden. Dat gebeurt natuurlijk ook, we zien dat ook terugkomen in de kranten en op televisie. Maar het blijkt dat bij 61 procent van alle gemelde bijtincidenten het ging om een probleem tussen de eigen gezinshond en het eigen kind. Dat zet je toch aan het denken…

 

Maak jij je zorgen over een situatie in jouw omgeving?

* Als hondeneigenaar of ouder: trek op tijd aan de bel, voordat er een bijtincident plaatsvindt. Vertrouw op je onderbuikgevoel, lees het gedrag van je hond en kind – of leer van een gekwalificeerde gedragstherapeut hoe je dit kunt doen. 

* Als kennis, buur of gedragstherapeut: ga met een open houding het gesprek aan over je zorgen. Geef informatie, verwijs het gezin door naar een gedragstherapeut. Laten we leren van elkaars ervaringen en het onderwerp grommen en bijten bespreekbaar maken. 

 

Het hele artikel lees je in Onze Hond 8

1/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook