Het kan lastig zijn om goed te begrijpen wat je hond jou vertelt met zijn gedrag. De beste invalshoek daarvoor is en blijft de ethologie. Ethologen doen wetenschappelijk onderzoek naar het gedrag van dieren en dus ook naar het gedrag van honden. In de cursus Toegepaste Ethologie van de Hond van DogVision wordt elk onderwerp via die invalshoek behandeld.
Na afloop krijgen we vaak van cursisten de feedback dat ze nu met heel andere ogen naar het gedrag van hun hond kijken, en veel beter de emoties van hun hond begrijpen. Daar worden wij bij DogVision natuurlijk blij van.
Van alle onderwerpen die aan bod komen lichten wij er hier twee uit.
Een belangrijke eye-opener is het onderwerp over de veroorzaking van gedrag. Naast een kort overzicht van de zintuigen ligt de focus op het herkennen van de prikkel die het gedrag opwekt en context waarin het gedrag zich afspeelt. Door ook de motivatie om het gedrag uit te voeren mee te nemen, ontstaat inzicht in de bereidheid van de hond om een (probleem)gedrag te vertonen.
Een tweede onderwerp dat nog steeds stof tot discussie geeft is dominantie en sociale organisatie bij honden. Op het programma staat dan niet de populaire versie, maar de inmiddels met goed ethologisch onderzoek onderbouwde versie met recente inzichten over dominantie en rangorde bij wolven, verwilderde honden en onze huishonden.
Bij deze en alle andere onderwerpen horen opdrachten en oefeningen aan de hand van praktijkvoorbeelden en beeldmateriaal (e-learning via onze site).
Deze cursus is heel geschikt voor iedereen die zich meer wil verdiepen in hondengedrag. Het is tegelijk de startmodule voor onze drie opleidingen: Kynologisch Instructeur, Gedragstherapeut bij Honden en Gedragsbeoordelaar bij Honden. Goed om te weten is dat al deze opleidingen erkend zijn in het werkveld.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met www.dogvision.nl.