Gevaarlijke honden

Alles wat je wil weten over gevaarlijke honden

Krijg je wel eens de vraag: is je hond niet gevaarlijk? Of vind je de hond van de buren dreigend overkomen? Dan is het goed om wat meer te weten te komen over gevaarlijke honden en agressief gedrag.

Wat zijn de meest gevaarlijke honden?

Het is lastig om een hond als gevaarlijk te bestempelen. Pitbulls staan van oudsher bekend als gevaarlijk, maar elke hond heeft weer zijn eigen karakter. Bovendien speelt de manier waarop de baas omgaat met de hond, een grote rol. Je kunt dus niet per definitie stellen dat een Pitbull een gevaarlijke hond is. Zeker is dat bepaalde hondenrassen krachtiger zijn en een opvliegender karakter hebben.

Welke honden zijn verboden?

In Nederland is onderzocht welke honden een ‘hoog risico’ hebben op een bijtincident. Hier is een lijst met 21 rassen uit gerold, waar onder andere de Amerikaanse Bulldog, Bully Kuta en de Bandog op stonden. Het idee was dat hondeneigenaren verplicht een cursus moesten volgen, maar die wetgeving is nooit ingevoerd.

Er zijn overigens wel landen die bepaalde hondenrassen verbieden. Zoals Denemarken, waar je bijvoorbeeld geen Fila Brasileiro, Dogo Argentino of Tosa Inu mag invoeren.

Hoe merk ik dat een hond agressief wordt?

Dit zijn ‘rode vlaggen’. Als een hond dit doet, weet je dat hij agressief is of wordt:

  • De hond kijkt je strak aan
  • De hond zet zijn rugharen overeind
  • De hond legt zijn oren in de nek
  • De hond laat zijn tanden zien
  • De hond gromt (let op: blaffen is niet per se een teken van agressie)

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond agressief is. Zo kan het dier zich dominant gedragen, omdat je zelf gedrag toont dat lager in rang is (je duikt in elkaar). Ook kan een hond zich met agressie verdedigen. Maar het kan ook zijn, dat het instinct (de jachtdrang) van de hond ergens door aangewakkerd wordt. En zelfs angst kan een reden zijn om agressief uit de hoek te komen, lees hier hoe je een bange hond kunt helpen.

Wanneer moet een muilkorf gedragen worden?

In Nederland is het niet verplicht om je hond te muilkorven. Maar als je hond betrokken was bij een bijtincident, dan kan het wel helpen (en soms wordt het door een rechter verplicht). Ook is de regelgeving per gemeente anders. Let op, in sommige landen zijn muilkorven wel verplicht. Zo geldt in Italië in openbare gelegenheden een aanlijn- en muilkorfplicht.

Help: mijn hond heeft iemand gebeten. Wat gebeurt er nu?

In het artikel 435 van het Wetboek voor Strafrecht is wetgeving opgenomen over de strafbaarheid bij hondenbijtincidenten. Als hondenbezitter heb je een bepaalde verantwoordelijkheid, je mag je dier niet ophitsen en je moet ervoor zorgen dat je dier ‘onschadelijk’ blijft. Honden die een dier of mens bijten, kunnen in beslag genomen worden. Tijdens een zogenaamd risico-assessment kan dan, onder andere door gedragstesten, vastgesteld worden of een dier een risico vormt. Als er inderdaad een kans bestaat op opnieuw een bijtincident, dan kan het advies zijn het dier altijd aan te lijnen of te muilkorven. Ook kun je als baas een cursus volgen of je huis beveiligen (zodat je hond niet kan ontsnappen). Bovendien kan de hond in beslag genomen worden. De rechter doet hier uitspraak over.

Wat moet je doen als je een agressieve hond tegenkomt?

Kom je een agressieve hond tegen? Maak dan zeker geen grootse bewegingen. Hard wegrennen heeft ook vaak niet het gewenste effect. En schreeuwen of de hond van bovenaf met vlakke hand benaderen… ook een no go. Maar wat doe je dan wél?

  • Blijf rustig! Als de hond merkt dat je zelf agressief wordt of juist bang bent, dan zal hij daar op reageren.
  • Kijk de hond niet recht in de ogen, maar blijf wel met je lichaam gekeerd naar de hond. Als je je de hond de rug toekeert, kan hij daar op een negatieve manier op reageren.
  • Zorg dat je een hondenfluitje bij je hebt. Dit fluitje produceert een ultrasoon-geluid. Grote kans dat de hond daardoor eieren voor zijn geld kiest.
  • Spreek de hond bevelend toe (zeg bijvoorbeeld ‘ga weg’). Soms helpt het juist om op sussende toon tegen het dier te praten.

Hoe corrigeer je een hond die bijt?

Bijt je pup wel eens? Dat is niet gek, ze verkennen de wereld met hun bek. Maar uiteindelijk wil je natuurlijk wel dat je hond dit afleert. Het is belangrijk om erachter te komen waarom je hond bijt. Met een deskundige kun je op zoek naar de oorzaak én de oplossing. Er is helaas geen kant en klare oplossing, omdat elke hond anders is.

Op deze website lees je meer over de actuele Nederlandse wetgeving, hondentaal en omgang met honden.

Deel bericht

Bekijk ook