Zuid-Korea verbiedt eten van hondenvlees

Het zat er al even aan te komen, maar nu gaat het dan echt gebeuren: Na veel weerstand en protesten vanuit binnen- en buitenland staat er vanaf vandaag in Zuid-Korea geen hond meer op het menu. Doet één van de ruim 1.600 restaurants die in dit land hondenvlees serveren dat toch, dan volgt een fikse boete of zelfs celstraf.

 

Let op: beelden van hondenhandel en hondenvlees verderop in dit artikel. Schakel afbeeldingen uit als je alleen het artikel wilt lezen.

 

Veel mensen – vooral jongeren – demonstreerden al lange tijd om een einde te maken aan dit ‘tafereel van internationale schaamte’. Dankzij president Yoon Suk Yeol en zijn vrouw Kim Keon Hee, die ook fel tegen het gebruik zijn, gaat er nu een wet van kracht die het serveren van hondenvlees verbiedt. Horeca-uitbaters kunnen rekenen op een boete van bijna € 21.000 of een celstraf van maximaal drie jaar als ze hondenvlees op het menu blijven aanbieden. Geen halve maatregelen dus.

President Yoon Suk Yeol en zijn vrouw Kim Keon Hee, fel tegenstanders van het eten van hondenvlees.

 

Eeuwenoud bijgeloof

Zuid-Korea is echter niet het enige land waar het eten van hondenvlees een diepgewortelde traditie is. Veel Aziatische landen, waaronder China en Vietnam, hechten van oudsher ook waarde aan deze delicatesse. De zomerse hitte beter verdragen, de bloedsomloop stimuleren, een energie boost opwekken en tal van lichamelijke kwaaltjes verhelpen? Dat doe je het best door hondenvlees te eten. Dat werd althans eeuwenlang geloofd. Vandaar dat het eten van hondenvlees is gekoppeld aan veel rituelen en speciale feestdagen. Het zijn vooral de oudere Koreanen die nog vasthouden aan deze overtuiging; de meerderheid van de Zuid-Koreanen is ertegen en eet het dan ook niet.

Foto: Honden worden gegrild op de straten van Vietnam, een klein meisje kiest er een uit.

 

Boete en celstraf

Zo is Zuid-Korea nu dan ook het eerste land dat de traditie met succes bij wet verbiedt. Een moderne stap die hondenliefhebbers over de hele wereld blij stemt. Naar schatting zouden namelijk zo’n 2,5 miljoen honden per jaar worden gedood voor hun vlees, na een verschrikkelijk leven in fokkerijen en transportkooien. Het Algemeen Dagblad vond cijfers van de Zuid-Koreaanse overheid waaruit blijkt dat er maar liefst 1.150 fokkerijen in het land zijn waar honden worden gefokt die uitsluitend zijn bestemd voor de vleesindustrie. Alle bedrijven in de keten van de hondenvleesindustrie – fokkers, slachthuizen en distributeurs – krijgen drie jaar de tijd om hun bedrijvigheden om te zetten naar een andere handel.

Een feestelijke dag en een historisch moment voor de wereld van honden! Hopelijk volgen andere landen snel dit goede voorbeeld.

Foto: Dit is de typerende manier waarop honden worden verhandeld in de vleesindustrie.

 

 

 

4/5 - (2 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook