1. Hondentrimland Fotografie - vlooien en teken

Vlooien en teken gespot? Dit moet je weten!

De lente is begonnen en dat betekent vlooien en teken. Althans dat denken velen. Meestal begint het tekenseizoen in april, maar vaak komen teken en vlooien het hele jaar voor. Een teek is al actief bij een buitentemperatuur van 7 graden en warmer en vlooien gedijen goed bij een temperatuur van 20 graden. Omdat we in Nederland nog nauwelijks echt koude winters kennen, zijn deze parasieten zo’n beetje het hele jaar actief. Ook groeit het aantal teken in Nederland gestaag. Genoeg reden voor extra aandacht aan de grootste ziekteverwekkers voor honden.

Bloedparasieten

Vlooien en teken zijn uitwendige bloedzuigers. Ze zijn zo klein, dat je ze bijna niet ziet. Ze zijn slechts 1-3mm groot en juist bij donkerharige vachten moeilijk te ontdekken. Teken komen voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen en struiken. Vanaf die plekken stappen ze zo over naar passerende honden én mensen. Let op: een teek valt nooit uit bomen. Vlooien verstoppen zich graag binnen in de kieren en naden van de woonkamer en buiten in struiken, op grassen en op minder beschutte plaatsen. Zodra een hond passeert springen de vlooien over op de hond en gaan zich verder nestelen in de vacht. Een vlo kan maar liefst een meter ver springen!

Risico’s

Teken en vlooien kunnen een hoop problemen bij honden veroorzaken. Zodra honden gebeten worden door teken of vlooien kunnen ze hier veel last van hebben; zelfs ziek worden of in het meest verdrietige geval eraan overlijden. Vlooienbeten zijn niet gevaarlijk, maar het speeksel dat zij achterlaten na het bijten kan jeuk en irritaties veroorzaken. Daardoor gaat de hond krabben, krabben en nog eens krabben, wat leidt tot wondjes en in het ergste geval tot een infectie. Een tekenbeet kan nog grotere gevolgen voor de gezondheid van een hond hebben. Er zijn verschillende soorten teken die ziektes overbrengen. Een van de bekendste is de ziekte van Lyme, die ook voor mensen ernstige gevolgen heeft. Verder kan een teek nog andere ziektes overbrengen, zoals Anaplasmose (in Nederland en het buitenland), Ehrlichiose (in Nederland en het buitenland) en Babesiose (in het buitenland; rond de Middellandse Zee en in midden Frankrijk). Met name Babesiose kan de gezondheid van de hond enorm beschadigen of zelfs bedreigen.

Parasietencheck

Hoe bescherm je je hond tegen teken en vlooien? Tekenwerende en tekendodende producten (zoals halsbanden, druppels en tabletten) voorkomen dat je hond besmet raakt, maar geen enkel product beschermt 100%. Het bestrijden van vlooien op een hond is alleen mogelijk door de hond te wassen met speciale anti-vlooienshampoo. Het belangrijkste is, dat je zelf regelmatig jouw hond controleert als hij buiten is geweest. Verwijder teken of vlooien direct. Gebruik nooit alcohol, olie, zeep of andere middelen voordat je een teek verwijdert. De teek spuugt dan zijn maaginhoud uit, waardoor ziektes sneller overgebracht worden op je hond. Lukt het niet om zelf de parasieten onder controle te houden, dan kan een trimsalon je helpen. Informeer bij de lokale trimsalon of zij een parasietenabonnement aanbieden. Tijdens het vlooien- en tekenseizoen of misschien wel het hele jaar controleren zij jouw hond op parasieten en verwijderen deze direct.

www.hondentrimland.nl

Bronnen:

  • Wikipedia
  • RIVM
  • LICG
  • Diergeneeskundig Centrum
  • Medpets
  • Petsplace
5/5 - (2 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook