De herfst is een heerlijk seizoen om volop boswandelingen met je hond te maken, maar het is ook een perfecte periode om te fotograferen. Een breed scala aan kleurschakeringen, prachtig licht en de warme tinten maken een foto van jouw hond het ‘perfecte hondenplaatje’. Maar waar moet je rekening mee houden als je je hond fotografeert? In deze blog geef ik tips.
Geduld
Een van de belangrijkste dingen is het hebben van geduld. Dit is het ‘sleutelwoord’ waar het allemaal om draait. Als je in een bos of park loopt, komt je hond van alles tegen. Van vallende bladeren (die erg aantrekkelijk zijn) tot andere honden. Het is dan ook best lastig om je hond in de gewenste positie te krijgen.
Naast het maken van een uniek hondenportret wil je ook het gedrag van je hond vastleggen, want niet elke hond is hetzelfde. Precies die bijzondere karaktereigenschappen zijn zo belangrijk. Observeer wat je hond doet. Ga absoluut niet forceren. Dat maakt de situatie nog lastiger. Laat hem zijn gang gaan en houd regelmatig pauze. Maak tussendoor foto’s om hem aan de geluiden van de camera te laten wennen. Zorg dat je hond volledig op zijn gemak is. En pak dan het geschikte moment. Vergeet niet te belonen, want voor een overheerlijk snoepje doen honden heel veel!
Compositie
Simpel gezegd betekent compositie de opbouw van je foto. Je bepaalt wat je waar in beeld wilt hebben. Je maakt dus eigenlijk een foto van wat jij voor ogen hebt, maar dusdanig dat je de aandacht van de kijker stuurt. Het is natuurlijk niet zo dat je lukraak foto’s gaat schieten, want dan worden het ‘kiekjes’ en dat geeft zeker niet het gewenste resultaat.
De gouden regel voor de juiste compositie bij hondenfotografie is fotograferen op ooghoogte van de hond. Dat kan op verschillende manieren. Door je hond bijvoorbeeld op een heuveltje, bankje, boomstam of ophoging te zetten. Dan sta je ongeveer gelijk of je fotografeert van onderaf. Van bovenaf je hond fotograferen is geen goed idee, want dan kijk je op de hond neer en dat geeft een vreemd beeld. Omdat honden laag bij de grond staan, moet je vaak door je knieën of misschien wel op je buik liggen om zorgvuldig dat specifieke fotomoment van je hond te pakken te krijgen.
Ogen
Ogen vertellen het verhaal. Een sprekende hondenblik straalt bijna menselijke emoties uit. Door te focussen op de ogen laat je zo’n blik zien. Stel daarom altijd scherp op de ogen. Wil je weinig scherptediepte (je weet wel met een ‘wazige’ achtergrond) in je foto en fotografeer je met een spiegelreflexcamera, stel dan het diafragma in op een laag F-getal. Bijvoorbeeld tussen F2.8 en F5.6. Bij smartphone fotografie kies je voor de portretfunctie. Wil je een krachtige foto? Laat je hond dan recht in de camera kijken en probeer niet te veel ruimte rondom de hond over te houden. Zo zie je dat de gezichtsuitdrukking van deze Duitse Herder een indrukwekkend gevoel geeft.
Locatie
Een mooie buitenreportage kan dicht in de buurt van je huis zijn. Een park om de hoek is al geschikt, maar let wel op de mogelijkheden om verschillende situaties vast te leggen. Anders worden de foto’s te saai. Speel ook met het weer. Vooral ná zonsopgang en net vóór zonsondergang is het licht zacht en zijn de contrasten klein. Dit wordt ook wel het gouden uur genoemd en biedt creatieve kansen om een fantastisch hondenplaatje te creëren. Nog een handige tip! Wil je makkelijk en eenvoudig de exacte tijd en duur van de zonsopkomst en zonsondergang voor een interessante locatie uitrekenen? Download dan de SolarWatch Gouden Uur in de Appstore en de PhotoTime Calculator voor het Gouden Uur in de Playstore. Veel plezier!
Meer informatie? kijk op https://www.hondentrimland.nl
Bronnen: https://kijkenziefotoschool.nl | https://www.zoomacademy.nl | https://www.kamera-express.nl | https://zoom.nl