Foto artikel homepage Onze Hond - NVGH

Heeft jouw hondentrainer eigenlijk wel een diploma?

Het internet staat boordevol met informatie en er zijn verschillende groepen op social media waar je het probleemgedrag van je hond in een paar zinnen hoeft te plaatsen en je krijgt gegarandeerd goed gemeende adviezen. De buurman van verderop heeft al 30 jaar honden en weet er ook best veel van.

Waarom kom je dan vaak geen stap vooruit met het probleemgedrag van je hond?

Het hebben (gehad) van een hond of een hondentraining hebben gevolgd is bij lange na niet voldoende om daadwerkelijk professioneel advies te geven. Het beroep gedragstherapeut kent helaas geen wettelijke bescherming  en iedereen mag zich zo noemen. 

Zoek je goede hulp voor het gedrag van je hond?

Kies dan voor een gediplomeerde gedragstherapeut van de NVGH (Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden). Alle leden van de NVGH hebben een erkende HBO opleiding gevolgd, zijn gediplomeerd én behalve gedragstherapeut natuurlijk ook hondentrainer (kynologisch instructeur). Wij houden onze vakkennis jaarlijks up-to-date, voldoen aan de nascholingseisen en houden ons aan de beroepscode, waarbij respect voor en welzijn van het dier voorop staan. 

Waarmee kunnen we je helpen?

Er is veel gedrag van je hond waar je als eigenaar hulp bij wilt hebben omdat je het als niet prettig ervaart. Je kan hierbij denken aan:

*uitvalgedrag richting  honden of  andere dieren

*overmatig blaffen in- en buitenshuis

*niet alleen kunnen zijn

*obsessief gedrag vertonen zoals staart- en schaduwjagen

*agressie naar mensen en dieren

*angst (denk aan geluiden, mensen, andere dieren, verkeer etc.)

*onzindelijkheid

*problemen tussen meerdere honden in één gezin.

Hoe gaat een gedragsconsult in zijn werk?

Er zijn verschillen in aanpak tussen onze leden, maar de grote lijnen zijn wel hetzelfde.

Voorafgaand aan het consult krijg je meestal een uitgebreide vragenlijst om een goed beeld te krijgen van de hond, het probleem en het doel wat bereikt wil worden. Dan volgt er een gesprek waarbij de gedragstherapeut meteen de hond kan observeren.

We gaan eerst op zoek naar de oorzaak en motivatie van de hond!

Pas als we weten wat de oorzaak van het gedrag is kunnen we op zoek naar een oplossing. Dan wordt een diagnose en prognose gesteld en wordt er een plan van aanpak gemaakt waarmee je aan de slag kan. Afhankelijk van de complexiteit en de aard van het gedragsprobleem kunnen daarna nog aanvullende trainingen en/ of vervolgafspraken nodig zijn.

Maatwerk!

Gedragstherapie is altijd maatwerk. Wat bij de éne eigenaar en hond goed werkt kan bij een ander totaal niet passen. Ieder mens en hond is immers uniek. Daarom wordt er gekeken welke methode het beste bij jullie past.

Gedrag veranderen kost tijd en is niet altijd makkelijk. Het is vaak niet alleen het gedrag van de hond maar ook van de eigenaar wat aangepast moet worden. Het kost tijd, energie en vaak een flinke dosis geduld van jou als eigenaar, want uiteindelijk ben jij diegene die de therapie gaat uitvoeren.

Succes is van een aantal factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld:

– hoelang bestaat het ongewenste gedrag al?

– wat is de aard van het gedrag?

– wat is de ernst van het gedrag?

– welke (on)mogelijkheden zijn er van jou als eigenaar om te trainen en zijn er mogelijkheden om het gedrag te managen?

Verder spelen de achtergrond, raskenmerken en je verwachtingen van je hond een belangrijke rol.

Er komt dus nogal wat bij kijken om probleemgedrag bij honden op een goede manier te veranderen.

Kies voor een gediplomeerde gedragstherapeut en schakel professionele hulp in!

www.nvgh.nl/vind-een-nvgh-gedragstherapeut/

Deel dit bericht

Bekijk ook