Out,Of,The,Sun,,A,Shar,Pei,Tries,To,Rest

Hondsberoerd door hitte

Voor de meeste mensen is het best leuk dat ’t zo warm is. Wist jij echter dat honden heel anders omgaan met hitte? Zij hebben veel meer last van hoge temperaturen dan wij. Daarom kan een rondje joggen op een ’s zomers warme dag voor jouw hond heel verkeerd uitpakken. En denk niet dat het pas bij dertig graden gevaarlijk wordt. Ook inspanning bij temperaturen vanaf een graad of 22, kan voor sommige honden (levens)gevaarlijk zijn. Hondenman Marcel Nijland (dierfysiotherapeut en gedragstherapeut voor honden) vertelt hoe dat komt.

 

Zweten

Honden zweten niet, behalve via hun voetzooltjes, maar dat is verwaarloosbaar weinig. Ze moeten hun lichaamstemperatuur regelen door te hijgen. Wij zweten exorbitant als het warm is en we ons flink inspannen. Het zweet kan ons letterlijk in stralen van het lijf lopen. Verdamping van transpiratie onttrekt warmte aan het lichaam. Transpireren blijkt de cruciale aanpassing om in warme omstandigheden te kunnen presteren. Zonder beharing en met transpiratie koelen wij veel sneller af dan onze hond. Wat wij een aangenaam temperatuurtje vinden om te sporten, hakt er bij de hond al stevig in. Wij vinden 23 graden aangenaam, maar onze hond pikt het dan al af. Honden doen het onder winterse omstandigheden beter. Daarom kunnen jachthonden ’s winters ook die eenden uit het water halen: ze koelen veel minder snel af.

 

Maar er is nog wat…

Als wij hardlopen met een zonnetje op ons hoofd, dan is het oppervlak dat bestraald wordt door de zon klein in verhouding tot onze lichaamsinhoud. En dit terwijl juist een groot deel van ons lichaam blootstaat aan een eventuele verkoelende wind. Honden worden over hun hele bovenzijde bestraald door de zon en kunnen via dat deel dus geen lichaamswarmte kwijt. Ze worden over dat oppervlak juist verwarmd door de zon. Ons hoofd wordt (oké: meestal) beschermd door een klein haardosje dat selectief onze schedel beschermt tegen directe zonnestraling. De rest van onze huid is onbehaard en kan prima de warmte kwijt. De hond daarentegen is volledig behaard, ook daar waar de zon niet schijnt. Zijn vacht isoleert juist en zal de lichaamswarmte vasthouden. Dat is een voordeel in de koude, maar niet in de hitte. De verschillen tussen mens en hond zijn zo groot dat er op warme dagen een serieus gevaar op oververhitting dreigt.

 

Het hele verhaal ‘Hondsberoerd door hitte’ van Marcel Nijland lees je in Onze Hond 5.

 

Foto: Shutterstock

5/5 - (1 stemmen)

Deel dit bericht

Bekijk ook